A INAČE GA BACATE

Nikad više suha piletina: marinada od jednog sastojka totalno nam je otkriće

Kada idući puta u supermarketu kupujete feta sir, odlučite se za onaj u salamuri pa slanu vodu iskoristite na pametan način

Nedavno smo na portalu Bon Appetit naišli na tekst o marinadi od jednog sastojka, koji nas je već na prvu prilično zaintrigirao. Kako piše autorica teksta Sheela Prakash, otkad je isprobala ovu metodu, često joj se vraća, jer je, zapravo, u pitanju sastojak koji bi obično bacila. Naime, kada kupuje feta sir u salamuri, koja je zapravo samo sol i voda, sir potroši na klasičan način, primjerice u salati, s tjesteninom, na pizzi i u sendvičima, ali slanu vodu ostavlja kako bi u njoj marinirala piletinu.

RECEPT: OMILJENI UMAK OD FETA SIRA

image
Mizina/Getty Images

U pitanju je, dakle, tekućina u kojoj stoji sir pa on s vremenom polako otpušta svoj okus i komadiće, što dodatno utječe na kasniju funkciju salamure. Kako su objasnili iz Bon Appetita, sa znanstvenog gledišta, najveći plus je zapravo mliječna kiselina iz sira koja se zadržava u salamuri i koja, da skratimo, na kraju doprinosi mekšem, sočnijem mesu. Ako ste ikada isprobali marinirati piletinu u jogurtu, bit će vam jasno o čemu govorimo. Ako niste, svakako savjetujemo da to učinite što prije.

RECEPT: HRSKAVA PILETINA U JOGURTU IZ PEĆNICE

image
Lidija Lončarić

Za razliku od jogurta, salamura u kojoj se nalazi feta sir je, uz sve to, još i dovoljno slana pa vam na kraju niti jedan drugi sastojak za marinadu i ne treba.

U slučaju da ipak želite dodatno začiniti svoje komade mesa, uvijek možete dodati začinsko bilje po želji ili jednostavno papar, crvenu papriku i druge klasične začine. Osim toga, autorica teksta dodaje i da se u marinadu može dodati Dijon senf, protisnuti češnjak, malo limunove korice, smeđi šećer ili med.

image
Instants/Getty Images/istockphoto

Bez obzira na to koju opciju odabrali, sve zajedno jednostavno ubacite u vrećicu sa zip zatvaračem ili posudu s poklopcem, dobro promiješajte i obložite piletinu pa pustite da u hladnjaku stoji 8 do 24 sata. Nakon toga, izvadite je iz marinade, obrišite papirnatim kuhinjskim ručnicima i pecite na željenoj masnoći. Piletinu na kraju pustite da malo odmori, a potom je poslužite uz prilog po želji. Naša je preporuka kakva dobra ljetna salata s prvim sočnim rajčicama, grilanim tikvicama i, naravno, feta sirom.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. lipanj 2024 22:55