NA DVA NAČINA

Nema do domaće šalše, a sada je pravo vrijeme da je napravite, evo na što trebate pripaziti

 Marko Miščević/CROPIX
Donosimo recept za klasičnu šalšu te šalšu iz pećnice, a kad ste već tu, svakako napravite i svoju tjesteninu

Za šalsu od pomidora važno je da izaberete zrele plodove. Sad je pravo vrijeme budući da bi trebali biti manje vodenasti što je vrlo važno. Nemojte štedjeti na luku i češnjaku jer morate imati dobru bazu. Isto tako, ako je šalsa malo kiselkastog okusa često se stavlja i malo šećera. Nemojte zaboraviti na svježi bosiljak, a netko će dodati i malo origana, peršina ili čak timijana.Tko ne voli ovako "šporku" šalsu s većim komadićima rajčice može ju i propasirati.

Također, kako nam je otkrio Marko Gržin, lovranski šaptač rajčicama, on u svom umaku ostavlja i kožu i koštice, smatra kako daju dublji, bogatiji okus pa svakako razmislite i o toj varijanti kada pripremate domaću šalšu. Marko nam je rekao i kako je za dobar umak potrebno dugotrajno iskuhavanje, a na količinu od 10-ak kila po loncu, to je otprilike dva do tri sata. Dakle, posla sa salsom definitivno ima. No, jednom kada ga privedete kraju, bit će vam jasno kako se sav trud itekako isplati.

image
Marko Miscevic/Cropix

Osim klasičnog kuhanja, u žurbi će dobra ideja biti i brza šalša iz pećnice recept za koju nam je svojevremeno otkrila Nastasja Chiara Petrić. Kako nam je rekla, šalšu uvijek priprema s velikim mesnatim rajčicama, najčešće sorte poput volovskog srca i šljivara, a dodaje i malo crvenog ili luka srebrenca, češnjaka, soli, papra, smeđi šećer i puno bosiljka. Iako je dobro poznato kako je za dugu šalšu potrebno uzeti nešto više vremena, recept za onu iz pećnice namijenjen je za, kako nam je rekla, one koji ne vole predugo čekati na ručak. Uz šalšu i pećnice preporučila nam je i pripremu domaće tjestenine.

ŠALŠA IZ PEĆNICE S DOMAĆOM TJESTENINOM

image
Berislava Picek/Cropix

U slučaju da ste ovih dana ipak raspoloženi za klasičnu varijantu i pakiranje u teglice koje ćete s posebnim guštom otvarati za vrijeme hladnijih dana, u nastavku donosimo jednostavan, bazičan recept za šalšu s dodatkom luka i češnjaka. Na kraju, najbolji savjet koji vam možemo dati jest da uzmete dovoljno vremena i uživate u svakom koraku pripreme, a zatim, prije nego dobro zatvorite sve teglice, jednu svakako degustirate.

Ovo je naš način, naravno da postoje različite varijacija, ali važan je izbor rajčica i dobra baza. Također, ako volite intenzivnije okuse možete dodati i malo peperoncina.

image
Marko Miščević/CROPIX

Sastojci:

2 kg zrelih rajčica šljivara
3 veće glavice luka (grubo narezane)
3-4 češnja češnjaka
malo šećera
maslinovo ulje
svježi bosiljak

Priprema:

Rajčice operite, a zatim zarežite mali "x" na dnu pomidora, zatim ih prokuhajte par minuta u kipućoj vodi kako bi se rajčice lakše gulile. Zatim ih ocijedite, možete ih staviti i pod hladnu vodu kako se ne biste opekli, a zatim ih ogulite. Rajčice narežite potom na kockice, pa u tavu stavite 1 dcl maslinovog ulja. Kad se ulje zagrijalo, izdinstajte ljubičasti luk, a kad postane staklast stavite i češnjak. Kad se sve zajedno proželo dodajte rajčice. Kuhajte dok vam voda ne ispari. Ako želite rijeđu salsu dodajte potpuno i malo vode. Možete ju i propasirati da bude baš kao tekući umak, a možete ju ostaviti ovako grublje konzistencije. Na kraju začinite solju, paprom i šećerom, pa kuhajte još par minuta i dodajte svježe začinsko bilje.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 15:53