Istrošili ste sva domaća jaja na eksperiment sa srirachom, sojom i soli sa stranice XY, a obećali ste društvu pleh klasičnih muffina? Bez brige, iz recepta za muffin vulgaris možete ih s lakoćom izbaciti i zamijeniti nekom drugom namirnicom, uz pametno doziranje i pravi odabir alternative. Brzim pretraživanjem interneta pronašli smo razne grafike koje predlažu čime zamijeniti jedno jaje i u kojim omjerima, a naišli smo i neke logične, ali i pomalo nelogične namirnice. Upravo smo zato odlučili testirati navedene prijedloge i vidjeti kakav efekt stvara lan, a kakav chia, može li uistinu slanutkovo brašno pomiješano s vodom glumiti jaje i kakav će okus imati muffin s octom!
Uz pomoć Paška Nokaja iz Gastronomada provjerili smo kakav će učinak sve te zamjene imati na smjesu, teksturu i ukus ovog popularnog biskvitnog deserta i otkrili da većina jako dobro funkcionira pa ih se sjetite idući put kada vam ponestane jaja, a baš biste rado pojeli koji muffin. Samo jednu kombinaciju ne bismo nikada više ponovili zbog lošeg okusa pa dobro proučite naš vodič!
Osnovni recept za muffine
- 80 g brašna
- 4 g praška za pecivo
- prstohvat soli
- 50 g šećera
- 1 jaje
- 80 ml mlijeka
- 20 ml suncokretova ulja
Zagrijte pećnicu na 200 °C. Pomiješajte suhe sastojke: brašno, prašak za pecivo, šećer i sol. Pomiješajte u posudici jaje s mlijekom. U suhe sastojke dodajte jaje i ulje te dobro sve izmiješajte. U lim za pečenje muffina stavite košarice za muffine za lakše baratanje. Izlijte smjesu tako da zauzima ¾ kalupa i pecite 15 minuta. Pustite da se muffini u potpunosti ohlade prije konzumacije.
A sad zamjene!
Ovaj tekst objavljen je u novom broju magazinu Dobra hrana. Ne propustite nabaviti svoj primjerak i doznati više dobrih savjeta vezanih za jaja, kao i proljetnih slatkih i slanih recepata!