Vrijedi isprobati

Kuhinjski trikovi koje volimo: 5 savjeta za čišćenje drvenog posuđa i pribora

 Unsplash
Prije nego što bacite omiljeni drveni komad u svojoj kuhinji, probajte ga spasiti na jedan od ovih načina

Drveno posuđe i pribor postalo je popularno u modernoj kuhinji. Iako imaju suptilnu eleganciju i toliko voljeni rustikalni štih, nažalost, također upijaju prljavštinu i ulja kod kuhanja i pripreme hrane, koje je teško ukloniti. Prema stručnjacima, važno je posebno paziti na drveno posuđe i pribor jer ono ima otvorene pore koje mogu apsorbirati ulje i hranu te tako razviti bolesti koje se prenose bakterijama. Baš kao i kuhinjske daske.

image

Ovi savjeti mogu pomoći održati drveno posuđe dulje u dobrom stanju

Unsplash

Evo nekoliko jednostavnih savjeta kako očistiti drveno posuđe kod kuće.

Posegnite za solju

Nakon što ste drveni pribor ili posuđe oprali deterdžentom, pospite ga poštenom količinom krupne soli i trljajte napola prerezanim limunom dok se sol ne otopi. Nakon toga isperite hladnom vodom i ostavite da se osuši.

Koristite sok od limuna

Sve što trebate učiniti je potopiti drveno posuđe ili pribor u vrč pun tople vode i soka od limuna. Tako ga namačite 15 do 20 minuta, a zatim isperite i dobro posušite prije ponovnog korištenja.

image

Limun je poznat kao "sredstvo za čišćenje"

Pexels

Pospite sodu bikarbonu

Još jedan jednostavan način za čišćenje drvenog posuđa i pribora je onaj sa sodom bikarbonom, pogotovo ako je riječ o mrljama koje želite ukloniti. Sodu bikarbonu, dakle, pospite po mrlji na posuđu ili priboru, dodajte nekoliko kapi limunova soka i zatim čistom krpom istrljajte to područje. Isperite toplom vodom i, po mogućnosti, stavite da se osuši na suncu. Kad je suho, utrljajte malo ulja kako biste vratili sjaj i dugovječnost omiljenim drvenim komadima.

Ostavite da se upije u octu

Drvene kuhinjske komade možete i potopiti u ocat kako biste se riješili neželjenih bakterija, mrlja i mirisa. Jednostavno preko noći namočite drveno posuđe i pribor u jednakim dijelovima alkoholnog octa i vode. Sljedeće jutro ih operite pod mlazom vode i osušite kuhinjskom krpom.

image

I soda bikarbona ima više namjena u kuhinji

Pexels

Koristite brusni papir

Možda se čini drastičnom metodom, međutim, brusni papir također se može koristiti za čišćenje drvenog posuđa i pribora. Tako se uklanja gornji sloj koji je prekriven mrljama i bakterijama i otkriva svježe drvo.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. travanj 2024 10:39