Saša Špiranec preporučuje

Koje vino poslužiti uz patku ili puricu, koje uz janjetinu, a koje uz nezaobilaznu slasticu

Poznati i cijenjeni vinski stručnjak i dugogodišnji suradnik Dobre hrane - Saša Špiranec, pogledao je naš meni za Božić i izdvojio vina koja prijaju uz odabrana jela - i to u dvije kategorije!

Ako ćete poslušati naš savjet i ovog Božića pripremiti neko od u nastavku navedenih šest jela, tada bi vam itekako dobro došla mala vinska školica kako biste uz svako od njih odabrali ono najbolje! I tu uskače naš vinski znalac i dugogodišnji stručni suradnik Dobre hrane. Naime, Saša Špiranec za ovu je prigodu dobro proučio naš blagdanski meni za Božić i izdvojio vina koja će najbolje prijati uz svako od jela. No, ni to mu nije bile dovoljno pa je ovaj vodič proširio u dvije kategorije - na vina iz supermarketa i cjenovno pristupačnija te ona iz vinoteka za koja treba izdvojiti nešto više novca.

1. PURICA S MLINCIMA
Supermarket: Krauthaker Graševina Paralela 2023
Cijena: 5,5 € (Roto)

image
Press

Iako mlinci popiju masnoću purice, jelo je to koje traži vino izraženijih kiselina, naglašene svježine i, možda najvažnije, da bude sasvim suho kako bi uravnotežilo masnoću. Graševine nepretencioznog karaktera, dakle obično sa zavučenijih položaja, imaju takve karakteristike, baš kao i ova vinarije Krauthaker. Paralela je takozvana druga linija čuvene kose etikete, dakle izraženije herbalnosti u odnosu na voćnost, svježine u odnosu na zrelost i zbog toga je idealno za ovaj tip jela.

Vinoteka: Šember Ab Ovo 2022
Cijena: 21 € (Miva)

image
Press

Rajnski rizling najprirodniji je odabir vina za ovo jelo, a ovaj, stopostotni rajnski rizling vinarije Šember jedan je od najfinijih rieslinga Hrvatske uopće. Vino je intenzivne narančasto jantarne boje. Miriše na prosušeno cvijeće, zrelo koštunjičavo voće, smokve i koricu citrusa. U ustima je puno i bogato, izražene svježine i s dugim završetkom koji je prožet mineralnošću i notama badema. Posjeduje istovremenu svježinu i slast, sasvim je suho, vrlo slojevito i na kraju sjajan par brojnim jelima, kao uostalom i purici s mlincima.

2. PATKA U UMAKU OD NARANČE
Supermarket: Dika Frankovka 2023
Cijena: 6,3 € (Konzum)

image
Press

Tamnije i sočnije meso patke više voli crna nego bijela vina, ali među crnima gotovo samo pinot crni. Kako, međutim, dobrih crnih pinota u supermarketima gotovo i nema, preporuka slijedi za ovu sjajnu frankovku iz Feričanaca, preciznije iz vinarije Enosophia. Blagih tanina kao i pinot crni, jednako je elegantna, samo što je tamnije boje na oko i drugačijih vrsta aroma. Ovdje su to šljiva, trešnja i druge arome tamnog voća. Cijela linija Dika nudi jedan od najboljih omjera cijene i kvalitete u zemlji, a ova frankovka posebno je dobro vino.

Vinoteka: Galić Pinot crni 2021
Cijena: 18,7 € (Miva)

image
Press

Vinarija Galić već dulje radi jedan od najboljih pinota crnih u zemlji. Ovo je pretenciozno vino koje je napravljenog od najkvalitetnijeg grožđa, a potom je nakon vinifikacije dozrijevalo u drvenim bačvama prilikom čega su aromi crvenog voća, tipičnih za zreli pinot crni, dodani fini začini i pikantne note. Vino je aromatično, slojevito, a istovremeno posjeduje prepoznatljivi pinotovski šarm. Sočnost i aromatičnost pinota savršeno prate iste takve odlike pačjeg mesa.

3. TELEĆE PEČENJE
Supermarket: Iločki podrumi Kapistran 2023
Cijena: 6 € (Konzum)

image
Press

Teletina se može poslužiti i uz bijelo i uz crno vinu, ovisi o pripremi, a pošto se ovdje uz meso nalazi i nadjev, više će odgovarati crno. Međutim, crno treba biti elegantno i umjerene snage, po mogućnosti malih ili čak nevidljivih tanina, zatim sočno i svježe, upravo kao što ovaj blend cabernet sauvignona i frankovke iz Iločkih podrume jest. Nešto je izraženijih herbalnih aroma u odnosu na voćne, što ga čini dobrim kandidatom za pratnju ovog jela.

Vinoteka: Jagunić, Amber Selection Pinot sivi
Cijena: 18,7 € (Vivat)

image
Press

Druga opcija i vjerojatno još bolja opcija od crnog vina je jantarno vino, dakle u osnovi bijelo, međutim macerirano i generalno vinificirano kao da je crno, zbog čega je vino obojeno jantarnim tonovima smeđe, narančaste i ružičaste. Vinarija Jagunić s Plešivice radi neke od najboljih jantarnih vina u zemlji koja su, osim što su obojena, i značajno bogatije teksture i bogatijeg okusa. Sušeno i kandirano voće, suhe herbalne note, zrele breskve, dunje i kruške samo su dio aroma koje u slojevima izlaze iz ovog krepkog vina punog tijela.

4. JANJEĆI BUT IZ PEĆNICE
Supermarket: Kaiken Indomito Cabernet franc 2021
Cijena: 9,9 € (Roto)

image
Press

Janjeći but traži klasično crno vino, a Kaiken Indomito Cabernet franc iz Argentine je jedan od najboljih klasičnih crnjaka tog cjenovnog razreda trenutačno dostupnog na našem tržištu. Cabernet francu posljednjih godina raste popularnost upravo zahvaljujući ovakvim vinima te sorte, koja sjedinjuju svježu herbalnost, višnjastu voćnost i čokoladne primjese te koja na nepcu niti odskaču tijelom niti su previše vitka. Ima dodir zadimljenosti koja se također uklapa uz ovo jelo. Izvrsno vino.

Vinoteka: Benvenuti Teran Livio 2020
Cijena: 21 € (Wine & friends)

image
Press

Nekoliko stepenica više u kvaliteti nudi ovaj bezvremenski crnjak od sorte teran iz Motovunštine u Istri. Dakle slične je svježine, kao i Kaiken Indomito, što jako odgovara ovom jelu, ali je kompleksnije i značajno dulje u ustima te nije toliko herbalno i voćno, nego je ipak nešto izraženije zrelosti i zaobljenosti. Radi se o vinu koje je već sada savršeno dozrelo, ali je pred njim još dugogodišnji životni vijek i dodatni razvoj.

5. PAŠTICADA
Supermarket: Skaramuča Dingač 2022
Cijena: 10 € (Konzum)

image
Press

Pašticada svojim pikantno slatkastim karakterom najviše voli plavac mali kao sortu, ali samo kada je zrelo vino punog tijela koje dolazi iz krševitih vinograda s pogledom na more, kao što je dingač. Jaki tanini u plavca daju kičmu slatkoći jela, arome suhe šljive također se ljube s aromama pašticade i, najvažnije, intenzitet jela ne nadvladava onaj u vina, već su kompatibilni. Vinarija Skaramuča već godinama proizvodi pravi, autentičan i iznimno povoljan dingač, vjerojatno najboljeg omjera cijene i kvalitete na tržištu za ovaj tip jela.

Vinoteka: Rizman Tribidrag 2021
Cijena: 22 € (Miva)

image
Press

Izvanredan tribidrag. Dublje, neprozirne i žive rubinsko crvene s ljubičastim refleksom. Intenzivnog mirisa na višnju marasku, cvijeće poput ljubica, zatim note hrasta i u konačnici vidljive mesnate note. Radi se o adolescentu intenzivnog okusa, pikantan je i voćan, sa slatkim začinima u pozadini. Dugačkog trajanja i punog tijela, tribidragovski živih kiselina. Voćan na retrookusu, umjerenih tanina, beskrajno šarmantan. Pokriva široki dijapazon jela, od sočnih steakova do bogatih pašticada.

6. ORAHNJAČA

Supermarket: Hektorovich Prošek
Cijena: 25 € (Konzum)

image
Press

Jedan od boljih prošeka u Dalmaciji i jedno od boljih desertnih vina u zemlji savršeno prati suhe kolače, osobito one s orasima. Tamne jantarne boje s refleksom bakrene. Mirisa jake mediteranske provenijencije s orašastim i bademastim aromama. Tu je još i suha smokva, pa suhe grožđice, rogač. Okus je vrlo sladak, topao, s tim kremoznim i pikantnim završetkom.

Vinoteka: Graham‘s Port "The Tawny"
Cijena: 24,7 € (Vivat)

image
Press

Tawny porto vrsta je porta koja je namjreno oksidirana kako bi se izgradile arome poput karamele, orašastog voća i suhih grožđica. Ovdje su još prisutne suhe šljive, suhe marelice i liker od badema. Riječ je o desertnom vinu koje se pijucka pomalo, jer je pojačano alkoholom koji iznosi čak 20%. Slatkoća i snaga alkohola uravnoteženi su dugačkim dozrijevanjem i kontaktom s kisikom, pa vino nudi sijaset plemenitih aroma i slatkoću koja nije preintenzivna ni previše nametljiva. Tawny port jedan je od najboljih načina za završetak večere.

Vinske preporuke Saše Špiranca uz jela koja pripremamo za Badnjak pronađite ovdje.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
23. prosinac 2024 08:18