U drugoj epizodi serijala Dobre hrane o pripremi savršenog steaka Ivan Đukić iz Steak Academyja predstavlja nam reverse sear metodu. Sigurno ste čuli ili pročitali kako steak pečen na grillu treba još malo staviti u pećnicu kako bi se zgotovio, no ovdje se radi upravo obrnuto. U čemu je točno stvar? Za demonstraciju ove metode Ivan Đukić odabrao je tenderloin, lijep, debeo komad bifteka suho odležan 42 dana.
Prvo će ga staviti u kamado, koji je ovdje u ulozi pećnice, i to na temperaturu između 90 i 120 stupnjeva °C, sve dok unutrašnjost mesa ne postigne temperaturu između 49 i 52 °C. Zatim će ga malo odmoriti i onda završiti na roštilju kako bi se zapekao izvana i dobio lijepu koricu.
Zvuči jednostavno, no zašto se sve to radi baš tako i koji su sve važni, neizbježni i obavezni koraci na putu do savršenog steaka - a vidjet ćemo na kraju video priloga doista kako izgleda perfektno pečen biftek, koji je na prerezu od ruba do ruba medium rare - detaljno će nam objasniti osnivač i voditelj Steak Academy, jedinstvenog online tečaja koji prenosi praktično i teorijsko znanje o steakovima i promovira steak lifestyle.
Pogledajte video pečenja bifteka reverse sear metodom!
Podsjetimo, u prvom nastavku našeg video specijala Ivan nas je uputio kako metodom "Start hot, finish slow" ispeći steak. Za to je koristio svoj omiljeni komad mesa - dry aged ribeye. Sve nastavke serijala "Steak academy by Ivan Đukić" možete pratiti ovdje i spremiti da vam budu nadohvat ruke uvijek kad pečete ovako dobre komade mesa.
Za one koji možda ne znaju, Ivanu su tek 24 godine, a već je u svjetskom vrhu majstora za pripremu odnosno pečenje najboljih komada junećeg i goveđeg mesa. Njegove tečaje pohađaju ljudi iz cijelog svijeta, od Amerike do Bangkoka, a najbolje trikove otkriva samo za naše čitatelje.
Više o vrstama mesa i metodama pečenja, kao i sjajne recepte i trikove možete doznati i u novom broju magazina Dobra hrana koji smo posvetili steakovima. Obradili smo ih sve uz pomoć najvećih stručnjaka za pripremu i pečenje vrhunskog mesa junetine i govedine, pa ako niste, još uvijek stignete nabaviti svoj primjerak.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....