Stiglo je i službeno proljeće, što znači da je tržnice i dućane preplavila prava raskoš povrća i voća. Ako se svaki put vratite s prepunim vrećicama, a nerijetko vam se dogodi da ne uspijete sve pojesti prije nego vam povrće povene/počne trunuti/smežura se od stajanja, vrijeme je za reorganizaciju hladnjaka!
Naravno, naša topla preporuka je da svoj hladnjak prvo ispraznite, dobro operete i osušite te pregledate što se u njemu već nalazi. Bacite sve čemu je odavno prošao rok, a od povrća procijenite što se može još iskoristiti i ubaciti u nekakvu povrtnu juhu, a čemu više nema spasa. Ovih nekoliko praktičnih trikova može vam pomoći da svoj hladnjak zatim organizirate tako da spriječite buduće bacanje hrane, uštedite, kontinuirano jedete povrće i voće, kao i da sve bude pregledno. Neki od savjeta uključuju korištenje papirnih ubrusa, no razmislite i o tome da ga zamijenite gazom koju možete i više puta upotrijebiti.
Razdvojite voće od povrća
Pojedine voćke ispuštaju plin koji se zove etilen, a koje potiču zrenje ili kvarenje drugog voća i povrća koje se oko njih nalazi. Zato uvijek odvojite jabuke, avokado i koštuničavo voće poput šljiva, breskvi, nektarina i marelica, od ostatka namirnica u hladnjaku. Naravno, to možete upotrijebiti u svoju korist, pogotovo ako ste se zaželjeli neuhvatljivog avokada - stavite ga u papirnu vrećicu s jabukom kako bi brže dozrio. Brojno voće, poput navedenih koštuničavih voćki, ali i kruške, jabuke, banane, bobičasto voće, agrume i slično ne treba držati u hladnjaku prije nego dozru jer će tako izgubiti okus i teksturu. Najbolje ih je držati na sobnoj temperaturi i kada primijetite da su zreli, prebaciti u hladnjak da usporite njihovo propadanje. Planirate li svoje voće smrznuti, nemojte ga držati u hladnjaku danima pa tek onda prebaciti u zamrzivač, učinite to odmah kako bi ostalo što svježije. Voće je najbolje prvo usitniti i onda složiti na pleh te tako staviti u zamrzivač kako biste izbjegli da se komadi smrznu povezani. Jednom kad je voće oko 80 posto smrznuto, prebacite ga u vrećice za zamrzavanje.
Svježe začine držite u čaši vode
Jedan od klasičnih savjeta svakako je prijedlog da se svježe začine podreže i stavi u čašu vode te čuva u hladnjaku poput buketića. Tako čuvajte peršin, vlasac, svježi korijander, ali i stapke celera, šparoge i mladi luk! Najbolje ih je držati u sredini hladnjaka ili u samim vratima, a vodu je potrebno mijenjati svakih dva do tri dana. Tako skladišteni, začini mogu potrajati čak do mjesec dana. Ako nemate za to dovoljno mjesta, zamotajte im stabljike u vlažni papirni ubrus ili gazu i držite ih u zatvorenoj posudi. Ako u hladnjaku držite i majčinu dušicu, grančice ružmarina i slične svježe, ali tvrđe začine, umotajte ih također u komad vlažne gaze. U slučaju da i dalje nemate dovoljno mjesta u hladnjaku, izvadite kalupe za led, usitnite začine i ovisno o namjeni, prelijte ih vodom (idealno za koktele, smoothieje ili aromatiziranu vodu) ili uljem (za ubacivanje u juhe, variva, rižota i umake) pa smrznite, nakon čega ih zatvorite u vrećicu i koristite u kuhanju.
Unaprijed pripremite povrće za kuhanje
Kako biste si olakšali spremanje hrane tijekom tjedna, odvojite jedno popodne za obradu povrća koje ste kupili. Operite i posušite sve što možete, a povrće poput mrkve, bundeve ili kupusa možete unaprijed usitniti. Sve pospremite u prozirne posude kako biste lako mogli vidjeti što imate na raspolaganju i dobro ih zatvorite kako biste usporili kvarenje.
Starije namirnice stavite bliže vratima
Ako zaboravite da imate u hladnjaku pojedine namirnice i tijekom kupovine kupite dodatne komade, obratite pozornost da te starije primjerke stavite bliže vratima hladnjaka da budu vidljiviji kako bih ih prije potrošili.
U hladnjaku držite posudu za povrtne otpatke
Priroda ne poznaje gramaže, što znači da se često zna dogoditi da vam nakon kuhanja pojedinih recepata ostane pola luka, četvrt mrkve ili komad celera za koje trenutno nemate neku namjenu. One namirnice koje nećete pojesti kao brzu grickalicu, pospremite u predodređenu posudu u hladnjaku pa kada se skupi malo veća količina, iskoristite te otpatke za povrtnu juhu!
Lisnate salate zamotajte u papirne ubruse ii gazu
Neke lisnate salate su osjetljive pa se preporučuje da ih operete neposredno prije jela, no ako želite da vam sve bude spremno i lako dostupno, operite ih, pustite da se dobro osuše pa pospremite s papirnim ubrusom u vrećicu ili posudu prije nego ih prebacite u hladnjak. Taj će ubrus upiti suvišnu vlagu i produžiti život salati.
Gljive prebacite u vrećice
Budući da gljive imaju visoki udio vlage koja isparava kako vrijeme prolazi, ako ih pospremite u plastičnu posudu postat će slinave i ljepljive. Kako biste to izbjegli i produžili im trajanje, držite ih u papirnim vrećicama!
Ne treba sve ni biti u hladnjaku
Sigurno u svom hladnjaku ne držite ni luk ni krumpir, no jeste li znali da ih se mora držati odvojeno? Kada su skupa, ubrzava se njihovo klijanje, a usto ih treba u smočnici svakih nekoliko dana malo preokrenuti kako bi se izbjeglo nakupljanje vlage dok stoje i truljenje. Izvan hladnjaka svakako treba držati i ljutiku i luk, kao i sve vrste bundeva, osim ako ih niste spremili za kuhanje.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....