Trik iz smočnice

Kako do guste i kremaste juhe bez mliječnih proizvoda? Slavna Martha Steward ima pravog asa u rukavu

Ovu namirnicu najčešće konzumiramo u slatkoj varijanti i za doručak, no ima i drugih korisnih namjena

Neke dane jednostavno može popraviti samo tanjur fine, guste povrtne juhe s toplim, netom tostiranim kruhom. Zimi je to juha od bundeve, ljeti ona od zrelih rajčica, a u ovo proljetno vrijeme svakako se na jelovniku nađe juha s graškom ili pak kremasta juha od gljiva.

image
Vitaliy Krivchikov/Getty Images

Dok se kod nekih juha njihova gustoća može pripisati grahoricama, dodanom siru ili kiselom vrhnju, a tu je naravno i slavna, premda osporavana zaprška, postoji način kako zgusnuti juhu bez da joj mijenjate okus. Neočekivani trik u rukavu donosi slavna američka autorica kuharica Martha Stewart, koja svoje juhe zgušnjava namirnicom koju vjerojatno svi imamo u smočnicama, a rijetko je koristimo za tu namjenu.

image
Hanbr/Getty Images/istockphoto

U videu objavljenom na njenom Instagram profilu Martha Stewart pomoću njih sprema brzu, a kremastu juhu od brokule tako da prvo pirja luk, zatim dodaje začine, ulijeva pileći temeljac, dodaje brokulu koju pušta da lagano krčka, a zatim ubacuje malu količinu - zobenih pahuljica!

Kada se povrće skuha, u blenderu obradi juhu, pri čemu se zobene integriraju, stvarajući pritom kremastu juhu bez uporabe bilo kakvih mliječnih proizvoda. Za njenu pripremu trebat će vam, ističe u videu, manje od 30 minuta, a dobit ćete gustu juhu raskošne teksture.

Ako ne planirate obrađivati svoju juhu u blenderu, čime biste usitnili i zobene pahuljice, na stranici All Recipes preporučuju da prije korištenja suhe zobene pahuljice usitnite u brašno! Pritom preporučuju da se za svaku litru juhe koristi oko 35 g zobenih pahuljica prije usitnjavanja, odnosno brašno koje od te količine nastane. To brašno zatim možete koristiti kako biste zgusnuli i razne gulaše, a ne samo juhu.

image
Kshavratskaya/Getty Images
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. studeni 2024 13:42