S velikim smo veseljem dočekali sezonu rajčica. Premda nisu slatke i domaće baš na svakom mjestu na kojem imamo priliku kupiti voće i povrće, tu i tamo mogu se pronaći neki baš dobri primjerci. Pogotovo ako uzmemo u obzir da je sezona rajčice tek počela. A kad ih uspijemo pronaći, tada bismo se rado opskrbili za nekoliko dana, pa se suočimo s uvijek istim problemom - kako ih sačuvati da čim dulje traju i u njima uživamo do posljednjeg primjerka.
Prvo, da odmah bude jasno, to je nemoguće, osim ako ne mislite kuhati sok ili šalšu. Dakle, iluzija da će rajčica biti danima ista je baš to - iluzija. Stoga je najbolje u startu birati malo zelenije plodove, dakle ne one prezrele, i skladištiti ih na hladnom i tamnom mjestu. Namjerno ne kažemo u hladnjaku, jer njegova temperatura uopće ne pogoduje onom najboljem od rajčice - okusu. S druge, pak, strane, ako je podalje od izvora topline i svijetla, rajčica će sporije dozreti i moći ćete je sačuvati dva, tri dana dulje nego one zrele primjerke. No, što ako već imate kilogram, dva zrelih rajčica? U tom slučaju ih pospremite u hladnjak. Okus im se neće promijeniti, ostat će jednako pun i bogat, a spriječit ćete kvarenje plodova, koje bi bilo poželjno čim prije potrošiti.
Uvijek dobra ideja: napravite sok od rajčice
Zrele plodove rajčice dobro operite, prepolovite, uklonite peteljku i sva oštećenja. Narežite ih zatim na manje komade i stavite u lonac sa svim onim sokom i sjemenkama koje su pri rezanju ostale na dasci (zato je bolje rezati ih direktno iznad lonca!). Kuhajte tako oko 30 minuta ili dok potpuno ne omekšaju. Kad su rajčice kuhane, uzmite sito i protisnite ih, pa vratite na štednjak i dodajte začine po želji. Neki sok od rajčice vole samo uz mrvu soli, drugi mu dodaju i papar, treći češnjak i bosiljak, pa čak i timijan. Opcija je i list te stapka celera, korijander, kumin... Jedino je važno da veće komade, nakon ponovnog kuhanja i postizanja točke vrenja, izvadite. Kad je sok kuhan, pustite ga da se malo prohladi dok sterilizirate staklene boce. Sipajte sok u vruće staklenke, dobro zatvorite i čuvajte na hladnom i tamnom mjestu.
Kad je riječ o zelenoj salati, postoje dva načina kako je sačuvati. Prvi se odnosi na već pripremljenu i narezanu zelenu salatu koju u supermarketima možemo pronaći u hladnjaku upakiranu u vrećice u raznim kombinacijama. Kod takve salate je "problem", kako i sami vjerojatno znate ako je koristite često, što je dostatna za više od jednog obroka. To znači da je nakon prve upotrebe ponovno vraćamo u hladnjak i najčešće opet koristimo tek sutradan. I to u najboljem slučaju. Da bismo je sačuvali da bude jednako svježa za konzumaciju i dan, dva kasnije, najbolje bi bilo u plastičnu posudu s poklopcem staviti dva komada papirnatog kuhinjskog ručnika na dno, a potom na njega prebaciti salatu iz vrećice i poklopiti. Tako će se vlaga skupljati u papirnatom ručniku, a salata neće brzo uvenuti i istrunuti. Naravno, pod uvjetom da je i potrošite u roku od dva dana.
Drugi način čuvanja zelene salate odnosi se na cijelu glavicu, odnosno onu koja se prodaje odrezana od korijena. Kod ove salata, vjerujemo da znate, najbolje je otkidati list po list počevši s vanjske strane glavice salate. Ako ste među onima koji je vole odmah cijelu oprati i pripremiti za jelo, ali vam se nerijetko dogodi da ne potrošite sve, tada će vam pomoći ovaj savjet. Odrezane listove koje niste iskoristili potopite u hladnu vodu u zdjelu s poklopcem. Tako će ostati hrskava i svježa do idućeg obroka. Pritom, naravno, mislimo na prvi idući obrok.
SAVJET VIŠE! Kad se približite "srcu" glavice zelene salate, tada je možete uroniti u staklenku vode korijenom prema dolje i ne samo da ćete sačuvati preostale listove, već će iz nje narasti i novi, pod uvjetom da je ne držite u hladnjaku i da svaki dan mijenjate vodu i uklanjate eventualne trule listove.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....