Luk je jedna od onih namirnica koje koristimo svakodnevno pa je najlakše opskrbiti se većom količinom odjednom i trošiti ga po potrebi. I dok dobro znamo da je luk koji je neotvoren najbolje držati na tamnom, hladnijem, suhom mjestu, možda je dobro napomenuti i da je takve glavice luka važno držati u vrećici s rupicama, otvorenoj posudi ili kutiji, odnosno tako da ‘dišu‘, što je daleko bolja opcija nego da ih stavite u vrećicu sa zip zatvaračem ili zatvorite u kutiju. Jer, u tom slučaju postoji mogućnost da će omekšati i pokvariti se prije nego što ste to očekivali.
U slučaju da ste luk već prepolovili (ili nasjeckali) i tek tada se sjetili da vam ipak neće trebati cijela glavica, stavite ga u posudu i dobro zatvorite pa spremite u hladnjak. Najbolje će biti koristiti staklenu posudu, jer one plastične mogle bi upiti miris luka kojeg ćete se kasnije teže riješiti. Očišćeni i nasjeckani ili luk koji ste narezali na veće komade tako u hladnjaku može stajati otprilike tjedan dana.
U slučaju da ste luk prethodno obradili, također ga je potrebno držati u hladnjaku, ali će takav moći stajati tek oko tri dana.
Na kraju, ako mislite da u tjedan dana nikako nećete stići potrošiti očišćeni luk, nasjeckajte ga i ubacite u vrećicu sa zip zatvaračem, istisnite višak zraka i stavite u zamrzivač. U slučaju da ga planirate koristiti u porcijama, smrznuti ga možete i tako da ga najprije rasporedite po papiru za pečenje kojim ste obložili plitku posudu za pečenje, pustiti da se u potpunosti smrzne, pa izvaditi iz zamrzivača i prebaciti u vrećicu kako bi zauzimao što manje mjesta. Tako smrznuti luk bit će dobra opcija za pirjanje i, primjerice, pripremu karameliziranog luka.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....