Pizza tijesto, slani klipići, kuglof, Pavlova, Toffifee torta... Ovo su samo neki od slasnih recepata kojima se proslavio Mile Butorac, poznatiji kao foodbloger i influencer Hungry Mile. Rođeni Ličanin u djetinjstvu je bio jako izbirljiv što se tiče hrane, a kada je želio upisati srednju školu za kuhara, svi su mu govorili kako bi to bilo traćenje njegovih dobrih ocjena. I tako je postao terapeut koji u slobodno vrijeme kuha i slano i slatko, a potom sve to vrhunski stilizira te objavljuje na Instagramu.
Danas ga upravo na toj mreži prati gotovo 40.000 ljudi što ga čini jednim od najpraćenijih gastro influencera u Hrvatskoj. Ono što mnogi ne znaju je da je Mile i veliki ljubitelj vina koje najviše voli piti nakon večere koju je pripremio s prijateljima. Upravo zato je „gladni“ Mile bio odličan izbor kada je vinarija Enosophia redizajnirala etikete svojih Dika vina i tražila osobu koja će zajedno s njima prezentirati svoja vina u novom, modernom, šarenom i inspirativnom ruhu.
Dika vina su brend slavonskih vina koji se na tržištu nalazi od 2009. godine. Osmišljena su kao vina idealna za druženje, ona u kojima se uživa kad se god pojavi prigoda za uživanje. Sada su rebrendirana, dolaze s inovativnim i upečatljivim etiketama koje predstavljaju sve ono što slavnonsko vino jest, a na police dolaze u pravom trenutku. Naime, vina postaju sve popularnija među mlađom populacijom koja „ima oko za detalje“, cijeni pristupe izvan okvira i započinje nove trendove kad je riječ o spajanju vina i hrane.
- No, ipak nam nedostaje malo vinske pismenosti, mislim da smo previše ponosni na ono što smo skuhali pa od vina jednostavno poslužimo prvo što nam dođe pod ruku. I tako nam se često dogodi da se arome vina izgube pored jakih aroma hrane ili nam je, obrnuto, vino prejako za jelo – počinje Mile.
Kako bi to sparivanje bilo što jednostavnije, s Milom smo napravili vodič za hranu i namirnice koje će najbolje odgovarati uz Dika vina. Krenimo s jednim općim pravilom za koje su mnogi zasigurno čuli.
- Da crno vino ide uz meso, a bijelo uz ribu je kod nas općeprihvaćeno kao neka generalna smjernica i staro pravilo koje možda i nije tako loše za početnike, ali tu ima puno iznimki i finesa. Kako su crna vina bogata taninima tako je za njihovo balansiranje potrebna masna hrana, a mesna jela su uglavnom jača i masnija pa se odresci, roštilji, bogati začinjeni umaci i neki gulaši dobro slažu s crnim vinima. A ako je hrana lagana i blago začinjena, poput bijelog mesa i povrća pa tako i ribe vino bi trebalo biti bijelo i lagano. No, ako krenemo dublje onda dolazimo do tih finesa i stvari na koje treba paziti jer npr. jako crno vino u kombinaciji s jako začinjenom hranom većini ljudi može izazvati neugodan osjećaj žarenja. Tako da nema ništa loše u kršenju pravila i eksperimentiranju u onome što se vama sviđa i donosi vam užitak – počinje Mile.
U nastavku ćemo spariti osam vrsta Dika vina s namirnicama i jelima, a ovo vam može poslužiti kao dobar šalabahter za svaku prigodu.
Svježe vino druge berbe s aromama citrusa, bazge i mente. Sauvignon Novog svijeta za ljude drugačijih pogleda.
- Divno, mirisno vino, ne znam je li to zbog perioda u kojem se nalazimo, ali moja prva asocijacija uz Sauvignon su šparoge. Može i neki lagani rižoto od povrća i piletine, može lagana bijela riba kao i morski plodovi, a super bi bio i ceviche od kozica, škampi… - savjetuje Mile.
Ovo vino je odležalo, pa je zaobljeno, ali je svježe i zrelo. Osjeti strast kada chardonnay ljubi hrast.
- Chardonnay mi je sve draža sorta jer obožavam taj njegov putrasto - orašasti okus, po meni je ovo vino pravi as iz rukava za brojna jela, ali i odlično vino za druženja jer super ide uz sve lakše plate s mekim sirevima. Kao i uz tjestenine i piletinu pripremljenu u kremastim umacima s maslacem i sirom – konstatirao je Mile.
Lagano, prozračno i voćno vino. Kraljica u slavonskom kraju, frankovku baš svi znaju.
- Jako volim ovo vino zbog te prekrasne voćnosti, a kako ima malo više tanina definitivno bi ju spario s mesom. Može već od svinjskih ili drugih mesnih odrezaka na naglo, preko pečenja, do nekog mesnog umaka ili gulaša. A da može biti i za posebne prigode otkriti ćete kad ju sparite s patkom – pojasnio je Mile.
Zabavno vino koje je zapravo miks više sorti. Tu su voćni chardonnay, aromatični sauvignon bijeli i nezaobilazna graševina. Vino je zavodljivo, slatkasto i lagano.
- S obzirom na to da je riječ o jednoj novijoj etiketi mislim da ćemo parove još otkrivati,ali ovo vino će odlično ići uz lakša jela, uz salatu s piletinom. Budući da se radi o polusuhom vinu mislim da će super ići i uz voće te lakše deserte – smatra Mile.
Ovo slavonsko vino miriše na Bordeaux. U cabernet, sauvignon i merlot dodana je frankovka, rezultat je razigrano, voćno i pitko vino.
- Bogate voćne arome će prekrasno ići uz perad poput patke ili divljač – naglašava Mile.
Voćnost, svježina, prozračnost – to je Dika Rose. Nastao je od frankovke, a namijenjen je svima koji znaju uživati polako.
- Meni su jagode i rose tako draga kombinacija. A ako vam nakon njih ostane išta za spariti onda to možete uz ribu poput lososa, bogate povrtne salate i lakše, manje slatke deserte – savjetuje Mile.
Cabernet Sauvignon na slavonski način – mirisno, suho vino punog okusa.
- Voćan, ali opet zelen, Dika Cabernet Sauvignon bi spario s roštiljem, mesom i, definitivno, steakom – kaže Mile.
Vino posvećeno Dori Pejačević koja se u svoje vrijeme nije smjela potpisati na skladbe, a sad krasi etiketu Dika Graševine. Svježe, citrusno i pitko vino.
- Tako sam sretan što se sve više ljudi odlučuje probati graševinu mimo gemišta i daje šansu otkriti svu njenu lepršavost te svježinu. Nema jela uz koje se graševina ne može spariti, od domaćih narezaka, pečenja, ribe, povrća, tjestenine i rižota – savjetuje Mile.
On sam je dugo vremena bio ljubitelj Syraha jer mu je odgovarala njegova jačina, voćnost i pikantne note.
- No, shvatio sam da ga je zapravo dosta teško spariti s hranom i da je najbolje u onom trenutku kad nakon napornog dana dođeš kod kuće i natočiš si čašu vina. Prije sam jako bježao od Chardonnaya, a sad se pomalo zaljubljujem u njega. Tako mi je i graševina sve draža. No, da moram birati što ću biti do kraja života, to bi bio pjenušac, s njim možeš započeti, ali i završiti dan te je odličan za brojna sparivanja – otkrio je Mile.
Za kraj nam je Mile otkrio i jedan odličan recept za brzo i ukusno jelo te dodao Dika vino koje će ga odlično nadograditi:
Sponzorirani sadržaj nastao u suradnji Native Ad Studija Hanza Medije i vinarije Enosophia.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....