Opreza nikad dosta

I "mlijeko" od badema se može pokvariti, a ovo su znakovi na koje trebate pripaziti

Sve je stvar pravilnog skladištenja i čistoće prilikom rukovanja pakiranjem

Neovisno jeste li biljni napitak od badema dodali u svoju prehranu kao zamjenu za kravlje mlijeko radi problema s laktozom ili jer vam je jednostavno ukusno, ako ga ne pijete svaki dan u većim količinama, velike su šanse da poluprazni tetrapak biljnog napitka stoji negdje zaboravljen u vašem hladnjaku. Bilo da taj napitak koristite u svojoj jutarnjoj kavi, kao bazu za smoothie ili za pripremu zobenih pahuljica, vrijedi pripaziti je li ispravan, pogotovo ako dulje stoji.

image
Naito8/Getty Images/istockphoto

Pokvareni napitak od badema neće imati izrazito jak miris kao što bi to imalo zaboravljeno kravlje mlijeko, ali i dalje postoje znakovi koje vrijedi imati na umu kada procjenjujete je li preostali napitak dobar za konzumaciju. Kako objašnjavaju na portalu Epicurious, postoje barem četiri različita krivca za kvarenje napitka od badema, a to su bakterije, oksidacija, kvasci i plijesan. Jasni znakovi da se vaš napitak pokvario svakako su čudan miris i okus te tamnija boja napitka. Pomirišite napitak i ako osjetite ustajali miris mokrog kartona ili pak razrjeđivača za boje, to znači da je napitak užegao uslijed oksidacije. Ako i dalje niste sigurni, kušajte ga i ako je napitak kiseo ili na neki drugi način neugodnog okusa, jednostavno ga bacite.

Promjena konzistencije i teksture vašeg napitka također može biti znak da se pokvario - bakterije ili kvasci mogu uzrokovati zgušnjavanje ili pak grušanje napitka od badema. Određeno odvajanje tekućine u biljnim napitcima je prirodno pa je zato dobro protresti biljne napitke prije otvaranja kako bi se svi sastojci nanovo povezali, no u slučaju da se tekućina odmah krene ponovno razdvajati kad je izlijete u čašu ili se uopće ne spoji ponovno nakon miješanja, sve skupa bacite. Primijetite li crnu plijesan u boci ili tetrapaku te na površini napitka, nemate što razmišljati, pravac: smeće.

image
Asiavision/Getty Images

Koliko dugo napitak od badema može stajati ovisi o više faktora, no svakako imajte na umu da biste ga, nakon njegova otvaranja, trebali potrošiti za deset dana do dva tjedna. Držite li zatvorene tetrapake biljnog napitka u smočnici duže vrijeme i uočite li da se pakiranje napuhnulo, najbolje bi ga bilo baciti.

Radite li sami napitak od badema, imajte na umu da on ima kraći rok trajanja jer u sebi nema aditiva niti konzervansa pa bi bilo dobro čuvati ga cijelo vrijeme u hladnjaku i potrošiti ga roku od pet do sedam dana od izrade. Također je ključno da prilikom izrade napitka on što kraće boravi na sobnoj temperaturi - dok ga cijedite, neka bude u hladnjaku.

image
Anna Bryleva/Getty Images

Već otvorenom napitku produžite trajanje tako što ćete paziti na čistoću tijekom izlijevanja, a nikako ga nemojte piti izravno iz boce ili tetrapaka. Nakon što izlijete potrebnu količinu, napitak odmah zatvorite i vratite u hladnjak. Ako niste sigurni hoćete li uspjeti iskoristiti svoj biljni napitak do kraja, ulijte ga u kalup za led i smrznite pa te ledene kockice kasnije ubacite u kavu, u tavu u kojoj spremate neki umak ili u smoothie.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. lipanj 2024 07:22