AS IZ RUKAVA

Druženje ne želimo provesti u kuhinji, zato smo pronašli odlične recepte koji se mogu pripremiti ranije

 Marko Miščević/
Priredite vašem društvu večeru za pamćenje! Što je bolje od dobrog vina, slasnih jela i dragih ljudi za stolom? Donosimo top vodič

Kako upariti vino i hranu? Što kuhati i koje vino kupiti za društvo koje vam dolazi? Znalci će nehajno odmahnuti rukom i vrlo vjerojatno odgovoriti kako pravila nema. Ipak, onima koji nisu svoj život odlučili posvetiti postizanju enogastronomske nirvane svaki savjet je dragocjen. Čak i kad se radi o najbanalnijim savjetima - bijelo vino - bijelo meso i riba, crvena vina - meso.

Mjehurići za početak

Kada gosti stignu, najsigurnije je večer započeti pjenušavim vinom. Stoga dobro ohladite pjenušac, šampanjac i prosecco. Malo stvari raduje kao vijest koja olakšava svakodnevan život kao primjerice da sve za nezaboravno druženje možete nabaviti na jednom mjestu. INTERSPAROV vinski katalog sadrži preko 200 domaćih i 100 inozemnih vina. Posebna pogodnost koju kupci tijekom cijele godine mogu ostvariti je gratis vrećica za kupovinu 6 butelja (0,75) gdje mogu kombinirati vina i šampanjce, pjenušce te uz to ostvaruju 10% popusta.

S čime nastaviti?

Ukoliko kombinirate više vina tijekom večeri, ne pretjerujte s brojem različitih vina. Generalno je najbolje započeti sa svježijim vinima, a zatim ići ka zrelijim i potentnijim vinima.

Što kuhati?

Za vrijeme druženja ne želite provesti cijelu večer u kuhinji. Zato donosimo recepte koje je moguće pripremiti ranije, a mnoga jela možete sačuvati i za nadolazeće ručkove i večere. Hrvatska vinska scena trenutno ima sjajna vina koja preporučuju i mnogi svjetski znalci, a u nastavku vam donosimo prijedlog kako upariti vino i hranu s detaljnim receptima koje smo prethodno isprobali na našim druženjima.

image
Berislava Picek/Cropix/

Dalmatinski ziceri s francuskom slasnom pitom

Ako tražite samo jedno vino i turbo jednostavan recept koji je gotov u tren oka, a nećete ga se moći zasititi, to je svakako ova pita s lisnatim tijestom i camembert sirom. Provjereno vam neće ništa ostati za sutradan, ali recept je pogodan ako ste dogovorili druženje dok ste bili na poslu i imate vremena tek skočiti do dućana po namirnice.

Vinska preporuka: Korlat (syrah, cabernet sauvignon ili merlot) ili PZ Dingač

Turbo brzi recept: Slasna pita s camembert sirom

image
Berislava Picek/

Trebat će vam:

  • 300 g svježih smokvi
  • sir camembert
  • lisnato tijesto
  • papar
  • 1 jaje
  • 2 žlice šećera
  • 2 žlice soka od limuna
  • grančica ružmarina

Od ukupne količine smokvi odvojite tri komada, a ostale smokve ogulite i narežite na manje komade. Narezane smokve stavite u manju posudu, dodajte im šećer, limunov sok i grančicu ružmarina. Lagano kuhajte dok ne dobijete džem.

Lisnato tijesto oblikujte u pravokutnik približnih dimenzija 45 x 25 cm. Tijesto po cijeloj površini izbodite vilicom. Podijelite tijesto na dva dijela tako da vam drugi dio bude 5 cm duži jer ćete njime preklopiti sir i smokve. Lim za pečenje obložite papirom za pečenje. Na njega stavite manji dio lisnatog tijesta, na sredinu stavite camembert, na sir obilno stavite pripremljeni džem i na vrh posložite na listiće narezane preostale svježe smokve. Razmutite jaje i s kistom premažite rubove donjeg lisnatog tijesta kako bi se s njima lakše spojio drugi, duži dio lisnatog tijesta. Krajeve zarolajte te još dodatno utisnite vilicom. Cijelo tijesto s vanjske strane premažite razmućenim jajetom. Stavite u prethodno zagrijanu pećnicu i pecite oko 15 minuta na 180°C. Ako želite više zapečenu koricu, produžite pečenje još koju minutu. Servirajte toplo jer je sir kremozan i jako mekan. Hlađenjem se ponovno stvrdne.

Ako tražite dalmatinskog predstavnika bijelih vina, punog tijela i možda neki dragulj koji još niste kušali, dajte priliku Malvaziji Dubrovačkoj. Iako će se i ona dobro slagati s prethodno spomenutom pitom, imamo još jednog sličnog asa u rukavu - losos pita s jajima koja vam može biti i odličan ručak sutradan.

image
Marko Miščević/

Trebat će vam:

700 g lososa bez kože

4 tvrdo kuhana jaja

50 g maslaca

pakiranje smrznutog lisnatog tijesta (dva komada)

1 jaje za premazivanje tijesta

1 velika glavica luka

1 žličica kumina

1 žličica suhog korijandra

2 anisa

200 g arborio riže

par listića kadulje

pola štapića cimeta

400 ml ribljeg temeljca

4 žlice suncokretova ulja

sol i papar

Najprije treba pripremiti rižu. Zagrijati tavu, dodati ulje i sitno nasjeckani luk te ga lagano popržiti. Dodati rižu, kumin, korijander, anis i cimet pa par minuta pirjati. Zatim dodati riblji temeljac i listiće kadulje te kuhati 10 minuta dok riža ne popije tekućinu, a ipak se ne skuha do kraja jer će se još peći u pećnici. Losos izrezati na jednake komade, najbolje trakice, i kratko ispržiti na maslacu. Jaja očistiti od ljuske i prepoloviti. Prije slaganja sastojaka na lisnato tijesto bitno je da su svi sastojci ohlađeni. Zagrijati pećnicu na 180 °C. Posudu prekriti papirom za pečenje. Lisnato tijesto razvaljati na oko 20x40 cm i staviti u posudu. Na lisnato staviti polovicu riže, zatim posložiti losos, na njega tvrdo kuhana jaja i sve završiti rižom. Prekriti drugim dijelom lisnatog tijesta i utisnuti krajeve da se ne razdvajaju tijekom pečenja. Tijesto premazati razmućenim jajem, staviti u pećnicu i peći 20 - 25 minuta, ovisi o tome koliko želite da tijesto bude zapečeno.

Put na Kvarner

Ako vam dolazi društvo s Kvarnera ili jednostavno želite vinsko putovanje u Sjeverno primorje i Istru, naši prijedlozi su Marijan Arman Malvazija Gran Cru, Rossi Istarska Malvazija, Franc Arman Teran.

Za ova vina pravi zicer je porchetta. Priprema je dugotrajnija, ali porchettom riješite večere za cijeli tjedan. Bonus je ako vam ostane mesa da ovo slasno pečenje odlično funkcionira u sendviču.

Carsko meso nimalo slučajno ne nosi epitet "carsko", i iako spada u jeftinije komade mesa, neodoljivo je sočno. S druge strane, sad već mnogo lakše možete dobiti obrađena svinjska rebra, koja su, naravno, skuplja ako ih takva kupujete u mesnici. Cijena po kilogramu iznosi oko 40 kuna. Ovdje nema mnogo mesa, ali je nevjerojatno meko i ukusno, pa ih bez srama možete poslužiti i na romantičnoj večeri i izvaditi onu bocu vina za posebne prilike. Ako, dakle, kupujete carsko meso, i to cijelu "ploču", što je daleko jeftinije jer kilogram iznosi oko 30 kuna, a ponekad i manje, vrlo jednostavno možete sami obraditi meso i "izvući" rebra. Pred vama ostaje divan komad potrbušine, od koje možete napraviti aromatičnu porchettu.

image
Berislava Picek/Cropix

Porchetta:

(sastojci za 5 kilograma svježe svinjetine)

Trebat će vam:

5 kg svinjske potrbušine

kuharski konac za vezanje

Za suhi pac:

100 g sitne morske soli

80 g provansalske mješavine suhih začina

4 g luka u granulama

4 g češnjaka u granulama

Za jednu vrstu punjenja:

usoljene srdele

kapari

limunov sok

kadulja

ružmarin

maslinovo ulje

Za drugu vrstu punjenja:

sušene rajčice

limunov sok

timijan

maslinovo ulje

Sve začine za suhi pac dobro promiješajte i detaljno natrljajte meso sa svih strana. Obložite meso aluminijskom folijom pa stavite u hladnjak preko noći da odmori. Prije pečenja, meso treba biti sat vremena na sobnoj temperaturi pa za to vrijeme pripremite dvije vrsta punjenja. Pola potrbušine možete nadjenuti jednom, a drugu polovicu drugom vrstom punjenja. Pomiješajte u mužaru sastojke za željene kombinacije i izradite ih do željene gustoće, a intenzitet prilagodite vašem ukusu. Ostavite po strani u prigodnim zasebnim posudicama. Zatim unutrašnju stranu potrbušine nadjenite divnim punjenjima koje ste pripremili. Pripremite si i konac za vezanje jer će vam sad trebati. Zarolajte potrbušinu da dobijete oblik rolade. Na vrhu rolade napravite čvor te oko ruke napravite omču kroz koju ćete provući porchettu i zategnite. Nastavite tako do kraja porchette. Završite tako da roladu prebacite na drugu stranu i provučete preostali konac kroz napravljene omče na roladi. Pecite je tri sata na 150°C prekrivenu aluminijskom folijom, a zatim otkrijte, pojačajte pećnicu na 220°C i lijepo zapecite kojih 10-15 minuta. Budno pratite razvoj situacije u pećnici, koža se lijepo mora zarumenjeti i fino zahrskati.

Posebna preporuka: Franc Arman Teran + marmelada od kapule

image
Ante Čizmić/

Ljubičasti luk narezati na trakice (polumjesece), posoliti i lagano pirjati na maslinovu ulju uz miješanje. Kada tekućina ispari, dodati smeđi šećer, malo meda, crno vino i aceto. Kuhati dalje dok tekućina ne ispari i dobije se gustoća marmelade.

Hommage Slavoniji

I kontinentalna Hrvatska ima svoje adute za sjajnu vinsku večer. Naš apsolutni favorit je Enjingi Venje Kasna berba (nećete pogriješiti ako umjesto boce kupite karton, nema na čemu). Uz Enjingijev klasik tu su još Josić Baranjski Šiler i Iuris Rose. Naš prijedlog je da se odvažite na pripremu domaće paštete. Slobodno je napravite u većim količinama jer vam može stajati u hladnjaku, a dobro će doći za "odrađivanje" brzih večera uz zdjelicu salate tijekom tjedna.

image
Marko Miščević/

Pašteta sa šljivovicom

Trebat će vam:

1 kg pilećih jetrica sa srcima

300 g maslaca

1 glavica ljubičastog luka

3 češnja češnjaka

timijan, po želji

sol i papar

15 g svinjske masti

30 ml dobre šljivovice

Jetrica očistite od srca i žilica pa prepecite na svinjskoj masti. Na istoj masti prodinstajte luk i češnjak pa zalijte šljivovicom i zapalite da ispari alkohol. Maslac otopite pazeći da temperatura bude oko 40 °C. Premjestite jetru, luk i češnjak u blender, posolite i popaprite pa blendajte uz kontinuirano dodavanje maslaca. Po želji dodajte i timijan. Kad je pašteta glatko izrađena, premjestite je u posudu, prekrijte prianjajućom folijom i ohladite. Savjet: Ako želite suptilniji okus paštete, ostavite jetru da odstoji potopljena u mlijeku cijelu noć. Drugi je dan isperite pod mlazom hladne vode, posušite i nastavite proces.

Svjetska klasa

Za kraj imamo još dvije preporuke, ali ovog puta putujemo u Italiju i Francusku te izdvajamo Primitivo Salento i Château Grand Desir. Uz ova vina, mirne duše poslužite chilli con carne. Ovaj recept pogodan je za samostalan ručak, a dio ostavite za tortilje ili obratno. Svakako ste jednim obrokom riješili i druženje i ručak (možda i za dva dana, ovisno naravno o količini i gladnim dušama koje vam dolaze na druženje).

image
Berislava Picek/Cropix/

Tortilje s chilli con carne:

Za ukiseljeni luk:

1 glavica ljubičastog luka

bijeli aceto

Za tortilje:

600 g mljevene junetine

malo svinjske masti

3 glavice žutog luka

2 paprike

3 mrkve

2 svježe čili papričice

2 glavice češnjaka

2 limuna

20 g koncentrata od rajčice

5 g timijana

5 listova lovora

1 grančica ružmarina

150 g crvenog graha

150 g kukuruza

50 g kapara

20 g kumina

20 g sjemenki korijandra

4 žličice kave

1 žličica šećera

1 prstohvat soli

10 g mljevene crvene slatke paprike

10 g sušenog origana

100 g svinjske masti

tortilje

250 g grčkog jogurta

zelena salata

Ljubičasti luk narežite na ploške, zalijte octom od bijelog vina tako da pokrije luk i pustite da se kiseli sat vremena. Na svinjskoj masti pirjajte mljeveno meso sve dok se ne karamelizira i dok se ne počne stvarati svijetlo smeđi sloj na dnu tave. Karamelizirano meso izvadite iz tave, a zatim dodajte luk narezan na tanke polumjesece i malo soli. Pirjajte luk dok potpuno ne posmeđi, dodajte papriku koju ste prethodno narezali na trakice. Nakon 3-4 minute dodajte i naribanu mrkvu, narezanu čili papričicu te češnjak te nastavite pirjati 4-5 minuta. Povrće pritisnite na rubove tave i u sredinu stavite suhi kumin, sjemenke korijandra, crvenu papriku i koncentrat rajčice. Pazite da se začini dobro tostiraju pa dodajte meso i podlijevajte vodom. Ubacite žličicu šećera, sol, kavu, ružmarin, timijan i origano. Kuhajte na srednjoj vatri otprilike pola sata, nakon čega umiješajte grah, kukuruz i kapare. Tortilje prepecite sa svake strane jednu minutu na otvorenom plamenu. Nadjenite ih mesom, grčkim jogurtom, prethodno pripremljenim baba ganoushem, ukiseljenim lukom i zelenom salatom.


Sponzorirani sadržaj nastao u suradnji sa SPAR Hrvatska.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
06. travanj 2024 16:31