PLUS, RECEPT ZA DOBAR RUČAK

Brokulu cijeli život režemo na krivi način, ovo je tako jednostavno i puno urednije

Zbog ovog ćete je trika možda i jesti češće pa vam u nastavku odmah ostavljamo i provjereno dobar recept za jednostavan ručak


Neki brokulu izbjegavaju zbog okusa i teksture, a drugima se sve to možda čak i sviđa, ali im se ne sviđa nered koji ostaje nakon čišćenja i usitnjavanja. Onima prvima teško ćemo pomoći, osim savjetom da je isprobaju u nekoliko naših recepata, primjerice s piletinom i s tjesteninom, ali za one druge, koji muku muče s čišćenjem, imamo odlično rješenje. Naime, nedavno smo na portalu The Kitchn naletjeli na koristan savjet koji će nas, već smo sigurni, potaknuti da brokulu odsad jedemo češće.

image
Unsplash

Umjesto da cvjetove brokule režemo kako nam u tom trenutku padne napamet, a zatim pola sata poslije s daske za rezanje skupljamo mrvice, postoji puno bolji, pametniji i uredniji način usitnjavanja, onaj nakon kojeg čišćenje ne predstavlja baš nikakav problem. Trik je u tome da, kada čistite brokulu, nožem zarežete samo stabljiku koja cvjetove ploda drži na mjestu, a zatim jednostavnim pokretom odvojite i dio gdje se cvjetovi drže zajedno. Želite li još manje cvjetove, postupak ponavljajte dok ne dobijete željeni rezultat. Da bismo vam bolje opisali postupak, u nastavku ostavljamo video koji smo pronašli na The Kitchn, a objavljen je na profilu Cooks Illustrated.

Sada kada smo pronašli najbolji način za čišćenje brokule, vrijeme je da napokon isprobamo recept naše Slavice Šagolj za rižu s piletinom, gljivama i brokulom. Brza je i jednostavna, taman stvorena za ove vruće dane i, uz zdjelu sezonske salate, odličan, zasitan i baš ukusan ručak usred tjedna. Recept potražite u nastavku.

image
Berislava Picek/Cropix

RIŽA S PILETINOM, GLJIVAMA I BROKULOM

Trebat će vam:

500 g pilećeg mesa po izboru
50 g maslaca
3 žlice maslinovog ulja
300 g smeđih šampinjona
2 manje ljutike
400 ml pilećeg temeljca
50 ml bijelog vina
2 žlice senfa
150 g Arborio riže
1 manja brokula
50 g parmezana
svježi vlasac
sol, papar
mljevena crvena dimljena paprika


Priprema:

Piletinu prije pečenja začinite solju i dimljenom crvenom paprikom. Pustite da stoji oko pola sata. U tavi otopite maslac, posložite piletinu i pecite sa svih strana dok ne bude zlatno-žuta. Piletinu izvadite iz tave i stavite sa strane. Na masnoću od pečenja dodajte na polovice narezane gljive i kratko ispecite. Izvadite ih iz tave i stavite u zdjelicu. Narezani luk na kockice lagano popržite. Kad postane staklast, dodajte češnjak i pržite par sekundi. Stavite rižu na tu masnoću koju kratko tostirajte. Nakon par minuta u tavu dodajte vino te pustite par minuta da prokuha. Dodajte temeljac i pripremajte rižu kao klasičan rižoto. Nakon pet minuta u tavu vratite gljive, dodajte senf te sve promiješajte. Vratite pečenu piletinu, brokulu i sve prelijte ostatkom temeljca. Kuhajte još na laganoj vatri oko pet do osam minuta. Na kraju jelo začinite svježe naribanim parmezanom i vlascem.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. lipanj 2024 02:09