Ako ste za ovaj Božić odlučili ispeći puricu s mlincima, sigurno će vam dobro doći provjereni recept za umak za pečenje i mlince. Osim što je ovaj umak zaista bogat okusima, odlična je vijest i ta da ga možete pripremiti ranije, kako na sam dan blagdanske gozbe ne biste imali dodatni stres.
Ovakav recept za umak za puricu obožavao je poznati američki kuhar, pisac i televizijska zvijezda, Anthony Bourdain, a podijelio ga je Food and wine.
Iako se čini da je umak zapravo sporedna stvar kada na blagdanskom stolu imate pečenku, mlince, krumpir ili dodatne blagdanske atrakcije, on će ipak dodatno podići sva jela na vašem stolu, kako meso, tako i priloge. Zato se isplati napraviti ovakav umak od puretine.
Bourdainov umak za puricu napravljen je od sastojaka kao što su suho crno vino, riblji umak za dodatni umami okus, te malo Worcestershire umaka, što je uravnotežiti sve okuse. Možete pripremiti vlastiti pureći temeljac i umake s komadićima puretine danima unaprijed, a sam umak možete dovršiti i do tri dana prije blagdanskog ručka.
Bourdain je obožavao ovaj hot dog, možda jer je u njemu meso koje mnogi među nama obožavaju
Bourdain je isticao važnost korištenja domaćeg purećeg temeljca i maslaca iz tave. Smatrao je to sastavnim dijelom bogatog mesnog okusa za ovaj umak. Bourdain savjetuje da se u umak može dodati mast od slanine, rastopljeni maslac, ili pak mješavina rastopljenog maslaca i jakog maslinovog ulja.
Za ovaj pureći umak koristi se i domaća zaprška kao zgušnjivač. U nekim ćete receptima pronaći kukuruzni škrob u toj ulozi. Iako će on zgusnuti umak, neće mu dati dodatni okus. S druge strane, zaprška će umak zgusnuti i pružiti mu bogatu bazu okusa koja se razvija zajedničkim kuhanjem maslaca i brašna. Ovdje se možete odlučiti za bljeđu varijantu zaprške, ili pak za sporo kuhanu zapršku koja postane karamelizirana i jantarne boje.
Ostatak temeljca koji ne potrošite za ovaj umak možete zamrznuti i koristiti za neko drugo jelo.
Kako ispeći najbolju božićnu puricu da vam ostane sočna iznutra, a hrskava izvana?
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....