IZRAĐENI U TAJNOSTI

VIDEO: U FERRARIJU NISU NIKAD VOLJELI O TOME GOVORITI Poznato je da postoji sedam F40 u sedam različitih boja po posebnoj narudžbi za Sultanat Brunej

 
 Talacrest

Sultan od Bruneja već je nekoliko puta bio tema naših članaka, budući da je uz bogatstvo od oko 28 milijardi dolara u fokus često dolazila njegova nevjerojatna kolekcija automobila.

Iako se zna da se u kolekciji nalaze mnogi rijetki modeli, ostaje niz nepoznanica i tajnovitosti oko same kolekcije. Britanski CarThrottle odlučio se pozabaviti jednim specifičnim modelom – Ferrarijem F40.

Riječ je o kultnom modelu sa zanimljivom pričom - nakon razočaranja zbog nemogućnosti utrkivanja modela 288 GTO u Grupi B, Ferrari je odlučio iskoristiti program razvoja navedenog modela kao početnu točku u razvoju jednog od najrespektabilnijih Ferrarija ikad: legendarnog modela F 40.

Karoserija je izrađena od materijala poput karbona, kevlara i aluminija kako bi automobil bio što lakši (težina mu je samo 1100 kg). V8 motor preuzet je s modela 288 GTO, a s dva turbopunjača je ojačan na čak 478 KS.

Riječ je o impresivnoj brojci, pogotovo ako u obzir uzmemo da je proizveden 1987. godine. A kada smo kod proizvedenih primjeraka, službeno je proizvedeno 1311 komada, a u Car Throttleu su odlučili istražiti koliko ih je u kolekciji Sultana od Bruneja.

Paolo Garella, čovjek koji stoji iza projekta novog Stratosa i nekadašnji voditelj odjela prototipova u Pininfarini otkriva kako su svi Ferrariji F40 bili crveni s crvenom unutrašnjosti i s upravljačem na lijevoj strani.

Svi, osim sedam primjeraka naručenih od sultana od Bruneja, od kojih pet s volanom na desnoj strani. Svaki je bio lakiran u drugu boju (jedan je doduše, bio crveni, ali je imao crnu unutrašnjost) i sa dodatnim stavkama poput klima uređaja, kožnih sjedala i radija!

O tome u Ferrariju nisu voljeli govoriti jer su imali jedinstvenu filozofiju kod plasiranja unificiranog F40 na tržište, no zovu novca sultana Hassanala Bolkiaha nikada nisu odoljeli... Ipak je bio stalna "mušterija"...

Prije pet, šest godina dva primjerka iz kolekcije sultana s volanom na desnoj strani, jedan žuti i jedan tamno sivi nudili su se putem kuće Talacrest kao ekskluzivna vozila brunejskog vladara...

Talacrest

Sve detalje o sedam Ferrarija F40 za sultana pogledajte u videu:

Inače, ovih dana u Monte Carlu se dogodila nesreća u kojoj je „otpisan” jedan od primjeraka modela F40 nakon što se zapalio u vožnji. Vlasnik je tada samo mogao gledati kako njegova vrijedna jurilica nestaje u plamenu...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
02. srpanj 2024 18:21