MEGAVAT SNAGE

Hrabra izjava iz BMW-a: ‘Naš prvi električni M model će nadmašiti sve što ste do sada vidjeli‘

BMW razvija vlastite električne motore i vjeruje da će poput motora iz M3, M4 i M5, njihovi električni motori "biti mjerilo" u klasi

BMW Neue Klasse koncept, ilustracija

 BMW

Prije nekoliko godina ideja o potpuno električnom BMW-u s M značkom zvučala je kao svetogrđe, ali danas se već radi na razvoju tog automobila, a prema izjavama šefa M odjela, bit će izvanredan.

BMW već neko vrijeme razvija model s četiri motora i očekuje se da će lansirati svoju prvu električnu M limuzinu temeljenu na arhitekturi Neue Klasse 2026. ili 2027. godine. Prodavat će se zajedno s M3 koji ima benzinski motor, a šef M odjela, Frank van Meel je najavio da pogonski sklop može razviti čitav megavat snage, odnosno 1360 KS.

image

BMW Neue Klasse koncept, ilustracija

BMW

Prema van Meelu, novi električni auto će "nadmašiti sve što ste ikada vidjeli." Kako bi to postigao, BMW razvija vlastite električne motore i vjeruje da će poput motora S68 za M5 i S58 za M3 i M4, njihovi električni motori "biti mjerilo" u automobilskoj industriji.

Motor Trend predviđa da će nova električna M limuzina biti automobil s najbržim ubrzanjem u povijesti marke, ubrzavajući do 100 km/h za manje od 3 sekunde, no uz ovoliku snagu moguće je da se ta brojka jako približi i granici od 2 sekunde. E-motori bi mogli biti hlađeni vodom i uljem, a električna arhitektura od 800 volti omogućit će ultrabrzo DC punjenje. Van Meel je također otkrio da će baterije imati drugačiju kemiju od ostalih modela Neue Klasse te da će imati poboljšani sustav hlađenja.

image

BMW Neue Klasse koncept, ilustracija

BMW

Snaga bi trebala biti samo jedna od posebnosti ovog automobila. Proizvođač automobila osmislio je sustav koji može kontrolirati pogon automobila i precizno mijenjati okretni moment na svakom kotaču, poboljšavajući dinamiku automobila i čineći da se u BMW-u "osjećate kao Alisa u zemlji čudesa", prema van Meelu. Šef M odjela je dodao da će auto imati "neutralno, linearno i predvidljivo" upravljanje.

image

BMW Neue Klasse koncept, ilustracija

BMW

BMW također razmatra električni auto s dva motora koji bi se prodavao isključivo s pogonom na stražnje kotače. Ovaj bi model koristio sličan hardver i softver, ali bi imao manje snage od verzije s četiri motora. Mogla bi se pojaviti i M verzija prvog SUV-a na bazi arhitekture Neue Klasse.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. lipanj 2024 18:42