SAVRŠENA TEHNIKA

Ima bateriju i tri dodatna elektromotora, no novi Bugatti je lakši od starog. Kako je to moguće?

Baterija nije nimalo malena, no Bugatti se poslužio brojnim trikovima kako bi masu automobila zadržao na razumnoj razini

Bugatti Tourbillon

 BUGATTI AUTOMOBILES

Bugatti Tourbillon košta 3,8 milijuna eura i to bez poreza, a kad ga vidite, znate zašto. Ploča s instrumentima nalikuje fino podešenom mehaničkom satu, karoserija od karbonskih vlakana nudi tipičnu ljepotu Bugattija, a ispod kože je ludi V16 pogon s tri električna motora. 8,3-litreni atmosferski V16 motor proizvodi 1000 konjskih snaga, a električni pogon proizvodi dodatnih 800 konjskih snaga.

image

Bugatti Tourbillon

Bugatti Media

No usprkos ogromnom benzinskom motoru, tri dodatna električna baterija i nimalo laganoj bateriji plug-in hibridnog sustava novi Tourbillon je lakši od prethodnog Chirona. Masa mu iznosi "manje od 1995 kilograma", tvrdi Bugatti. Kako je to moguće?

image

Bugatti Tourbillon

Bugatti Media

Bugatti se poslužio brojnim trikovima kako bi masu automobila zadržao na razumnoj razini. Baterija nije nimalo malena. Njena masa nije otkrivena, no s kapacitetom od 25 kWh relativno je velika i definitivno ne može biti lagana. Procjenjuje se da ovakav paket mora težiti najmanje između 100 i 150 kg. No Bugatti je ipak osjetno uštedio na masi baterijskog sustava zbog jedinstvenog načina hlađenja. Naime, dok većina električnih vozila koristi posebne kanale za hlađenje za uklanjanje topline iz pojedinačnih ćelija, Bugatti koristi izravno hlađenje ćelija kao lakšu alternativu. U ovom sustavu tekućina cirkulira oko baterije bez posebnih kanala. Točni detalji ovog sustava još uvijek nisu jasni, ali znamo da je tako nešto moguće s manjim baterijama.

image

Bugatti Tourbillon

Bugatti Media

Motori su također važan dio slagalice. Uključujući pretvarače i reduktore, Bugatti tvrdi da nude gustoću snage od 6 kW/kg. Za usporedbu, mnogi drugi elektromotori ni bez pretvarača momenta ili mjenjača ne postižu ovu vrijednost, odnosno imaju manje snage po kilogramu. Integracija stražnjeg motora u mjenjač također bi eliminirala potrebu za namjenskim reduktorom, ali Bugatti još nije precizirao kako i gdje se stražnji motor zapravo ugrađen.

image

Bugatti Tourbillon

Hrvoje Tomić

Novi V16 također kompenzira masu hibridnog sustava. Kao motor s prirodnim usisavanjem, nema četiri turbopunjača i intercoolere koje je imao stari W16 u Veyronu i Chironu. Motor tako teži samo 252 kilograma, u odnosu na W16 Chiron koji je imao između 400 i 436 kilograma, ovisno o verziji.

image

Bugatti Tourbillon

Bugatti Media

Ostatak na kojem je Bugatti uštedio dodatnu masu je konstrukcija šasije. Paket baterija strukturni je element monokoka od ugljičnih vlakana, prednji i stražnji podokvir su aluminijski odljevci tankih stijenki, a mnoge druge komponente, s oprugama i bez opruga, izrađene su od 3D tiskanog aluminija. Kočnice su također izrađene od karbonske keramike. Čak su i komplicirani instrumenti napravljeni od niza komponenti izrađenih od laganog titana te teže samo 700 grama.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. lipanj 2024 16:04