POMORSKA HAVARIJA

Trajekt Marko Polo odsukat će se zračnim jastucima?

Kornati, Otok Sit, 261009 .Putnicki brod Marko Polo nasukao se prekjucer unutar otoka Sita na sjeverozapadnoj strani. Marko Polo je provom zaorao barem desetak metara u kopno, srusio morske stijene i raslinje, probio zid ograde obitelji Kovacev i zaustavio se uz jednu neobranu maslinu, uz pocetak maslinika u Kovacevu portu. Da je brod u Situ udario samo 30-ak metara desno, bio bi to udarac u jedinu kucu na toj, zapadnoj strani Site.Jutros su tri remorkera zapoceli izvlacenje Jadrolinijinog trajekta Marko Polo koji se nasukao na otok Sit.Foto: Niksa Stipanicev / CROPIX
 Nikša Stipaničev / CROPIX

ŠIBENIK – Stručnjaci roterdamske tvrtke Smith koje je angažirao Jadranski pomorski servis iz Rijeke obišli su mjesto nasukavanja Jadrolinijina trajekta Marko Polo na sjeverozapadu otoka Site, a nakon njihova obilaska kao nova mogućnost za odsukavanje spominje se korištenje zračnih jastuka. Hoće li to biti samo jedan u nizu prijedloga, u ovom trenutku nije moguće znati.

Riječka Jadrolinija, vlasnik trajekta, potpuno je zatvorena za javnost, a prvo njihovo priopćenje nakon opsjedanja novinara, najavljeno je za četvrtak sredinom dana.

Od četvrtka ujutro iz Marka Pola se u tanker Đeletovci prekrcava 320 tona goriva. Iza toga slijedi prekrcaj automobila i njihovo odvoženje na kopno, a za petak voditelj akcije spašavanja Aleksandar Maras iz Jadranskog pomorskog servisa najavljuje samo poslove oko pripreme Marka Pola za odsukavanje.

Kad će to biti, to u ovom trenutku i dalje nitko ne može niti reći niti pretpostaviti. Na koji će način biti slomljen ovaj tvrdi orah jedne pomorske havarije – ostaje da se vidi. Marko Polo nasjeo je na obalu otočića Sit kao da više ne namjerava isploviti.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
09. svibanj 2024 10:46