SUHI VEZ

Marko Polo će biti odsukan tek idućeg tjedna

Premda je bilo najavljeno da će iz nasukanog trajekta Marko Polo automobili biti prekrcani u manji trajekt i odvezeni na kopno, to se neće dogoditi
Kornati, Otok Sit, 261009 .Putnicki brod Marko Polo nasukao se prekjucer unutar otoka Sita na sjeverozapadnoj strani. Marko Polo je provom zaorao barem desetak metara u kopno, srusio morske stijene i raslinje, probio zid ograde obitelji Kovacev i zaustavio se uz jednu neobranu maslinu, uz pocetak maslinika u Kovacevu portu. Da je brod u Situ udario samo 30-ak metara desno, bio bi to udarac u jedinu kucu na toj, zapadnoj strani Site.Jutros su tri remorkera zapoceli izvlacenje Jadrolinijinog trajekta Marko Polo koji se nasukao na otok Sit.Foto: Niksa Stipanicev / CROPIX
 Nikša Stipaničev / CROPIX

ŠIBENIK - Premda je bilo najavljeno da će iz nasukanog trajekta Marko Polo automobili biti prekrcani u manji trajekt i odvezeni na kopno, to se neće dogoditi.

Jadranski pomorski servis koji je dobio posao odsukavanja Marka Pola ne dozvoljava prekrcaj zato što eksperti tvrtke nisu sigurni da će se rampa ponovno moći vodonepropusno zatvoriti, stoji u priopćenju Jadrolinije.

Tako će vozila biti iskrcana s Marka Pola tek kad se budu ispunili sigurnosni uvjeti koji će spriječiti daljnje štete, odnosno nakon odsukavanja Marca Pola kažu u Jadroliniji. Na trajektu je, inače, sav teret prekrcan na krmu, a sad je s njega u tanker Đeletovci iskrcano gorivo.

- Objektivno, nije postojala opasnost da nafta dospije u more, no željeli smo isključiti svaku mogućnost dodatnih problema u trenutku odsukavanja, zato smo išli na prekrcaj goriva - kaže voditelj akcije spašavanja Aleksandar Maras iz Jadranskog pomorskog servisa.

Da nije bilo opasnosti od zagađenja mora potvrdila nam je i glasnogovornica Ministarstva mora Marina Halužan napominjući da je cijelu akciju prekrcaja pratio glavni pomorski inspektor Mladen Mandić. Nakon izlaska na teret stručnjaka tvrtke Smit Salvage Rotterdam odlučeno je da će se u tjednu koji dolazi primjeniti nova taktika odsukavanja Marka Pola i to uz pomoć hidrauličnih dizalica i zračnih jastuka.

Njima će biti podignut pramčani dio koji je izletio 15 metara u kopno, a k tome nasjeo i na podmorski greben preko kojega nije mogao biti izvučen ni uz pomoć četiri snažna tegljača. U Jadranskom pomorskom servisu vikend će iskoristiti za nabavku opreme za novu taktiku izvlačenja Marka Pola.

Pokušat će, kažu, čim više opreme dobiti iz naših škverova, a što bude nedostajalo iz Nizozemske, budući da dnevni najam jednako košta. Marco Polo po svemu sudeći isplovit će s otoka Sita sredinom idućeg tjedna.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. svibanj 2024 20:13