ŽESTOKI UDARI

Uništavaju ih kartonskim dronovima od 3.200 eura, a sada je uslijedilo priznanje: ‘U Rusiji smo!‘

Kirilo Budanov tvrdi da se napadi dronovima lansiraju s teritorija Rusije, a sada imaju dron kojeg radari teško detektiraju

Demonstracija udara ‘kartonskih‘ dronova, ‘kartonski‘ dron i uništeni Iljušin

 /Profimedia

Ne jenjavaju napadi bespilotnim letjelicama na ruski teritorij, za koje Kremlj posve razumljivo odgovornim smatra Ukrajinu. Ruski dužnosnici rekli su u petak da je protuzračna obrana presrela bespilotne letjelice koje su išle prema trima zapadnim regijama zemlje - Kursku, Belgorodu i Moskvi. Moskovske zračne luke nakratko su prekinule letove, ali nema izvještaja o većoj šteti ili ozlijeđenima.

Istovremeno su se pojavile nove satelitske snimke koje su potvrdile da su najmanje dva teška ruska teretna zrakoplova Iljušin Il-76 Candid uništena, a druga dva oštećena u napadu dronova na zračnu bazu Kresti u Pskovskoj oblasti tijekom noći s utorka na srijedu. Fotografije nastale nakon napada pokazuju pougljenjene ostatke dva zrakoplova i druga dva za koja se čini da su oštećeni na vrhu trupa po sredini zrakoplova, na mjestu gdje se nalaze krila.

Usporedbom novih snimki s onima koje su pribavili 16. kolovoza, specijalizirana stranica The War Zone zaključuje da su snimke autentične s obzirom da na ranijim snimkama niti jedna od letjelica nije na sebi imala oštećenja danima prije napada, a kakva pokazuju nove snimke.

Na vrhu ovih zrakoplova nalaze se spremnici goriva i kritični dio krila i ti su dijelovi letjelica posebno bili ciljani dronovima. A ti su dronovi, kako je za The War Zone izjavio šef ukrajinske vojne obavještajne službe (GUR), general-bojnik Kirilo Budanov, lansirani iz Rusije, a ne s ukrajinskog teritorija.

image

Uništeni transportni avioni Iljušin I-76 na aerodromu u Pskovu

Profimedia/
image

Uništeni transportni avioni Iljušin I-76 na aerodromu u Pskovu

Mt Anderson/Willwest News/Profimedia/Mt Anderson/willwest News/profimedia

"Djelujemo s teritorija Rusije", rekao je Budanov, no nije želio precizirati jesu li napad izveli pripadnici GUR-a ili ruski partizani. Također je odbio reći kakvi su dronovi korišteni niti koliko ih je bilo. No, snimke također potvrđuju ono što je Budanov rekao o razmjerima štete nastale tijekom napada. U svojoj procjeni borbene štete, Budanov je, naime, rekao da su "dva uništena, a dva ozbiljno oštećena".

Mogi li Rusi protiv dronova?

U međuvremenu, agencija AP javlja kako oni nisu uspjeli utvrditi jesu li dronovi lansirani iz Ukrajine ili unutar Rusije. U svojoj analizi, između ostaloga, navode da su snimke nastale u četvrtak i prikazuju međunarodnu zračnu luku Princeza Olga Pskov, koja je dvojna vojno-civilna zračna luka oko 700 kilometara sjeverno od ukrajinske granice u blizini Estonije i Latvije. Jedanaest zrakoplova pomaknuto je s parkirnih mjesta na različite položaje na rulnim stazama zračne luke, vjerojatno u pokušaju da se oteža njihov ponovni udar. Jedan je bio na samoj pisti. Još jedan Iljušin ostao je na svojoj platformi, navodi u analizi AP.

The War Zone je, pak, od GUR-a dobio i sliku zaslona tijekom video prijenosa infracrvene kamere jednog od dronova korištenih u napadu. Infracrvena slika ukazuje na to da su vjerojatno bombe ispuštene iz drona ili dronova pod lokalnom ljudskom kontrolom, osim ako izvor slike nije bio promatrački dron za snimanje udara, što se čini malo vjerojatnim.

To bi, pak, odgovaralo Budanovljevim komentarima da se radi o udaru koji je pokrenut unutar Rusije, vjerojatno vrlo blizu baze, a ne o napadu koji koristi autonomne bespilotne letjelice velikog dometa. Video snimka iz kojeg je fotografija uzeta fotografija izgleda kao da je dron ispustio jednu od bombi.

image

Demonstracija snage australskog ‘kartonskog‘ drona

East2west News/Willwest News/Profimedia/East2west News/willwest News/profimedia
image

Australski ‘kartonski‘ dron

Not Supplied/Willwest News/Profimedia/Not Supplied/willwest News/profimedia

Ovaj uspješan napad nameće dodatna pitanja o obrani ruske vojske i njezinoj sposobnosti da se suprotstavi operacijama bespilotnih letjelica iznad svojih domaćih zračnih baza. Nakon prošlomjesečnog napada na zračnu bazu Stolci-2 u Rusiji, glasnogovornik GUR-a Andrij Jusov izjavio je da su ga izvršile osobe unutar Rusije po nalogu GUR-a. Kasnije su ruski dužnosnici naredili pojačane patrole oko te baze, tragajući za kolaboracionistima i svom opremom koju su oni mogli koristiti.

Nepotvrđena izvješća nastala nedugo nakon ovog najnovijeg napada bespilotnim letjelicama, sugeriraju da je možda do 20 bespilotnih letjelica ciljalo bazu, kao dio velike i složene serije napada dronova diljem Rusije. Nedugo nakon operacije pojavile su se video snimke koje pokazuju golemi plamen u bazi i najmanje jednu letjelicu u plamenu.

Kampanja velike i složene serije napada dronovima

Zrakoplovi Iljušin Il-76 su, inače, okosnica ruskog vojnog zrakoplovstva, imaju ulogu sličnu onoj letjelica C-17 američkih zračnih snaga. Budanov je rekao da je GUR posebno ciljao ove letjelice jer su bile ispravne i koriste se za prijevoz vojnog tereta i padobranaca iz Zračno-desantne divizije.

Kampanju velike, složene serije napada bespilotnim letjelicama na ruskom tlu, što je posljednjih tjedana kako je rat ulazio u 19. mjesec već postalo svakodnevica, bivši zapovjednik američkih snaga u Europi, umirovljeni general-pukovnik Ben Hodges nedavno je nazvao strateškim bombardiranjem i sastavnim, važnim dijelom ukrajinske protuofenzive. Kako je rekao, treba shvatiti da je protuofenziva više od kopnenog napada.

Kampanja, pojasnio je, uključuje napade bespilotnim letjelicama koje su pogodile Moskvu nekoliko noći zaredom, kao i druga mjesta diljem Rusije, od strane ukrajinskih operatera bespilotnih letjelica, a možda i sabotaža koja se događaju u ruskim područjima, pogađajući tvornice streljiva, skladišta nafte, takve stvari.

Ukrajinska strategija je očito uznemiriti Ruse i pojačati pritisak na ruskog predsjednika Vladimira Putina i vojne zapovjednike.

A na ukrajinskom bojištu, barem po pitanju bespilotnih letjelica, stalno se javljaju novine. Tako odnedavno Ukrajinci koriste novi dron. Naime, pojavila se video snimka koja prikazuje demonstraciju ‘kartonske‘ bespilotne letjelice, koju ukrajinske snage navodno koriste za gađanje ciljeva unutar Rusije, među kojima su i vojne baze. Snimka je objavljena na YouTube kanalu ukrajinskog novinara Jurija Butusova u četvrtak i prikazuje dron - zamućen, vjerojatno zbog zaštite osjetljivih informacija o njegovoj konstrukciji - kako detonira iznad lažne mete u polju na neidentificiranoj lokaciji.

‘Kartonski‘ dron 3200 eura, Iljušin 50 milijuna dolara

Snimka uključuje pogled iz drona dok se približava i pozicionira iznad mete, prije nego što je eksplodirao i zasuo cijelo područje ispod velikim brojem projektila. Dronovi, napisao je Butusov, "sada predstavljaju smrtnu prijetnju ruskim zrakoplovima". Dronove Corvo proizvodi australska tvrtka SYPAQ i zaslužni su, kako piše Newsweek, za navodno uspješan napad na rusku zračnu luku u Kursku prošlog vikenda. Njihova većinom kartonska konstrukcija navodno im omogućuje da djeluju neotkriveni ruskim radarskim sustavima.

Telegram kanal Russian Fighterbomber prvi je povezao dronove SYPAQ s napadom prošlog vikenda na zračnu luku u Kursku u zapadnoj Rusiji, 100-tinjak kilometara od ukrajinske sjeverozapadne granice. U naslovu video snimke demonstracije dronova, Butusov je naveo da su kartonski dronovi korišteni u napadu na Kursk.

Služba sigurnosti Ukrajine (SBU) pohvalila je operaciju, ali nije otkrila vrstu korištene bespilotne letjelice. Neimenovani izvor SBU-a rekao je za The Kyiv Post da su u udaru pogođena "četiri zrakoplova Su-30 i jedan MiG-29" u bazi te oštećena dva lansera raketa Pancir i radari sustava protuzračne obrane S-300. Informativni portal RBC-Ukrajina citirao je neimenovanog časnika SBU koji je rekao da je u napadu korišteno 16 bespilotnih letjelica, od kojih su tri oborene. časnik je također rekao da je napad izveo 13. odjel SBU-a, protuobavještajna služba.

Iako Kijev nije potvrdio korištenje bespilotnih letjelica SYPAQ, ukrajinski veleposlanik u Australiji Vasil Mirošničenko napisao je na X-u, ranije poznatom kao Twitter da su kartonske bespilotne letjelice iz Australije korištene u napadu na rusku zračnu luku. SYPAQ je u ožujku potpisao ugovor vrijedan 700.000 dolara s australskom vladom za proizvodnju svog sustava drona Corvo za isporuku Ukrajini. Tvrtka opisuje platformu kao "kartonski zrakoplov", iako raniji medijski izvještaji govore da je letjelica gotovo u potpunosti izrađena od pjenaste ploče premazane voskom.

Dronovi se isporučuju u ravnom pakiranju, imaju nosivost do 30 kilograma i domet od oko 120 kilometara, a koštaju svega oko 3200 eura. Za ilustraciju, spomenuti Iljušini - iako treba napomenuti da nije poznato jesu li u napadu na njih sudjelovali ‘kartonski‘ dronovi - procjenjuju se na 50 milijuna dolara. Iako su dizajnirani kao bespilotna letjelica za nadzor, nedavna izvješća ukazuju na to da ih je Ukrajina preinačila u bespilotnu letjelicu kamikaza.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
01. svibanj 2024 17:27