DRONOVI NAPADAJU

Svi bruje o neobičnom prizoru iz ruske zračne luke, pogledajte kako misle zaštititi strateške bombardere

Snimke pokazuju da su krila i gornja strana trupa ruskih bombardera Tu-95 prekriveni automobilskim gumama

Uništeni transportni avioni Iljušin Il-76 na aerodromu u Pskovu/Ilustracija

 Profimedia

Najnovije satelitske snimke zabilježile su neobičan prizor u ruskoj zračnoj bazi Engels-2. Rusi su, čini se, svoje strateške bombardere Tupoljev Tu-95 prekrili automobilskim gumama kako bi ih zaštitili od napada.

Snimke vojnog uzletišta Engels, koje je na društvenoj mreži X objavio ukrajinski bloger Tatarigami_UA, otkrivaju da su krila i gornja strana trupa ruskih bombardera Tu-95 prekriveni automobilskim gumama. Nije jasno zašto su gume postavljene na zrakoplove, ali jedna od teorija sugerira da je riječ o ruskoj zaštiti od napada dronova kamikaza.

"Rusi su još jednom pokazali neviđenu inovativnost. Ovo je satelitska snimka strateškog bombardera Tu-95 prekrivenog automobilskim gumama. Po njihovom mišljenju, to bi trebalo zaštititi strateške bombardere od bespilotnih letjelica", piše Tatarigami_UA.

Automobilske gume u teoriji bi trebale apsorbirati napad malih dronova, sprječavajući ih da eksplodiraju nakon kontakta sa zrakoplovom, a mogu služiti i za zaštitu spremnika goriva od šrapnela u slučaju eksplozije dronova. Ova improvizirana mjera protiv napada bespilotnih letjelica vjerojatno je odgovor na nedavni ukrajinski napad na zrakoplovnu bazu Kresty, u kojem su uništeni teretni zrakoplovi i oštećeni drugi.

image

Tupoljev Tu-160

Emmanuel Croset/Afp

Međutim, vojni portal The Aviationist piše kako je upitna učinkovitost automobilskih guma kao obrambenog mehanizma. Gume imaju rupe, a bespilotni zrakoplovi i dalje mogu dosegnuti gornju površinu krila ili detonirati ispod površine, uzrokujući gubitak zrakoplova.

Osim toga, gume su zapaljive, iako zahtijevaju visoke temperature kako bi izgorjele. Ako bi se velik broj guma uskladištio zajedno u povoljnim uvjetima izgaranja, mogle bi predstavljati opasnost od požara. Rusi u zračnoj bazi Engels-2, koja se nalazi u regiji Saratov, skladište strateške bombardere Tu-160 i Tu-95.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
04. svibanj 2024 21:44