PRITAJIO SE

Ukrajinci uhitili ruskog vojnika koji se šest mjeseci skrivao u ruševinama oko Harkiva: ‘Ne znamo kako je to uspio‘

‘Ispostavilo se da je muškarac iz okolice Moskve i da je služio u sklopu 27. motorizirane gardijske brigade‘

Uhićeni ruski vojnik

 https://hk.npu.gov.ua/

Ukrajinska policija je uhitila ruskog vojnika koji se oko šest mjeseci skrivao u napuštenim zgradama nakon oslobođenja Harkivske oblasti.

42-godišnjeg vojnika iz ruske 27. motorizirane gardijske brigade odvela je u ponedjeljak u pritvor policijska patrola koja nadzire sela oko Kupjanska.

‘Nakon što smo ga pretražili, ispostavilo se da je muškarac iz okolice Moskve i da je služio u sklopu 27. motorizirane gardijske brigade‘, stoji u policijskom izvješću. ‘Pritvorenik tvrdi kako se skrivao otkako su ukrajinske snage oslobodile to područje.‘

Muškarac, odjeven u civilnu odjeću, očito se odvojio od svoje jedinice kad su ovi pobjegli pred ukrajinskom protuofenzivom prošlog rujna. Još uvijek nije jasno kako se uspio skrivati šest mjeseci nakon ruskog povlačenja.

Ukrajinska policija nije objavila dodatne detalje, niti Guardian, koji je objavio priču, može neovisno potvrditi sve navedeno.

Ukrajinski iznenadni protunapad u Harkivskoj oblasti dogodio se istovremeno dok su ruske snage bile pod napadom s juga.

U samo nekoliko dana, Ukrajinci su izgurali Ruse s više od 6.000 četvornih kilometara teritorija i utvrdili kontrolu nad Harkivskom oblasti te izvjesili ukrajinske zastave u selima i gradovima koji su bili pod ruskom okupacijom još od početka invazije.

Protunapad je iznenadio tisuće ruskih vojnika, a ukrajinske snage su ih izvukle iz njihovih skloništa u podrumima i okolnim šumama.

Nedugo nakon oslobođenja, ukrajinske su vlasti provele detaljnu pretragu od vrata do vrata tražeći ruske vojnike koji su ostavljeni ili su namjerno zaostali kako bi izvršili sabotaže.

U ponedjeljak je načelnik Regionalne vojne uprave Herson, Oleksandr Prokudin, rekao: ‘Vlasti su dobile dojavu o prisutnosti ruske diverzantsko-infiltracijske skupine na tom području i uveden je stroži policijski sat u gradu koji će sada trajati od 17:00 do 6:30 ujutro, kako bi se spriječile žrtve među civilima dok vojnici i policija tragaju za ruskim infiltratorima.‘

‘Ostanite mirni i pomozite obrambenim snagama u eliminaciji ruskih snaga‘, kazao je Prokudin.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 23:30