SPAŠAVANJE ŽIVOTA

Ključne ukrajinske snage iza bojišnice: ‘Učinak im je do devet puta bolji od Rusa‘

Unatoč problemima s kojima se svakodnevno suočavaju, ukrajinski medicinari uspijevaju vratiti u borbu čak polovicu ozlijeđenih vojnika

Ukrajinski vojni medicinari liječe ukrajinskog vojnika

 Yevhen Titov/Afp/Profimedia/Yevhen Titov/afp/profimedia

Odmah iza ukrajinske bojišnice vodi se još jedna, jednako važna borba - za spašavanje ozlijeđenih na bojnom polju. Dok pokušavaju sačuvati što više života, ukrajinski medicinari hrvaju se s nedovoljno medicinskih potrepština, nedostatkom moderne opreme i ruskim granatiranjem bolnica.

Medicinske snage Oružanih snaga Ukrajine odgovorne su za pružanje medicinske skrbi i liječenje vojnog osoblja te vraćanje njihove borbene sposobnosti nakon ranjavanja i bolesti. Unatoč problemima s kojima se svakodnevno suočavaju, ukrajinski medicinari uspijevaju vratiti u borbu čak polovicu ozlijeđenih vojnika. Prema podacima NATO-a, ukrajinska medicinska skrb spašava do devet puta više ranjenih od ruske. U nekima od najžešćih bitaka koje se posljednjih mjeseci vode u Ukrajini - u Bahmutu i Vuhledaru - omjer ruskih ranjenih i poginulih vojnika je 1:1. "Ukrajincima ide 100 posto bolje. Imaju svojih problema, ali shvaćaju važnost posjedovanja plana prije evakuacije i koriste naprednu podršku za spašavanje života prema NATO-ovu standardu", rekao je potpukovnik Indrek Olveti za britanski Times.

Na terenu u Ukrajini nalazi se i volonterska organizacija Pulse koju je osnovao Ukrajinac Fedir Serdiuk i koja je dosad obučila 11 tisuća vojnika i civila u pružanju prve pomoći ranjenicima na bojištu. Ukrajinskim vojnicima pomaže i volonterska jedinica Task Force Yankee Ukraine koju su na samom početku invazije osnovali Amerikanci i koja je obučila više od 12 tisuća Ukrajinaca za liječenje ratnih ozljeda.

Rusi se, s druge strane, muče s liječenjem ozlijeđenih i njihovom evakuacijom s prve crte bojišnice. "Rusi koriste stare sovjetske zavoje koji su apsolutno neučinkoviti, imaju registriranu medicinsku sestru umjesto kvalificiranog liječnika, a njihovi centri za kontrolu štete su daleko od prve crte", dodaje Olveti.

Ukrajinski timovi za medicinsku evakuaciju toliko su učinkoviti u spašavanju vojnika i njihovu vraćanju u borbu da im saveznici u NATO-u pripisuju zasluge za održavanje morala koji je preokrenuo tijek rata u korist Ukrajine. Nakon što tim evakuira ozlijeđene vojnike s prve crte bojišnice počinje druga faza - unesrećene stabiliziraju u vozilu Hitne pomoći i voze u najbližu bolnicu. Kola Hitne pomoći skrivaju se oko napuštenih kuća ili među drvećem. Liječnici i medicinske sestre čekaju u vozilima Hitne pomoći dok tim za evakuaciju ne premjesti unesrećenog u vozilo. No, opasnost tu ne prestaje. Slijedi brza vožnja do najbliže bolnice, udaljene 20 do 40 minuta, dok vozač Hitne pomoći izbjegava nagazne mine i ruske projektile.

Rusi ciljaju vozila Hitne pomoći zbog njihove strateške vrijednosti. Ako ubiju vojnika, oduzeli su jedan život. Ali, ako pucaju u vozilo Hitne pomoći, mogu oduzeti mnoge živote. Zbog toga su Ukrajinci bili prisiljeni premazati crvene križeve na svojim ambulantnim vozilima maslinasto zelenom bojom.

Rusi su također pribjegli okrutnoj taktici postavljanja klopki za ukrajinske bolničare i timove za evakuaciju. Nakon svakog velikog napada ostavljaju granate ispod tijela ukrajinskih vojnika kako bi ubili one koji traže preživjele.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
08. svibanj 2024 15:21