PAKLENO LJETO

U Grčkoj bjesni strašan požar, EU masovno mobilizira veliku pomoć: ‘Ovako nešto još nismo vidjeli‘

Vatrogasci se već 11. dan bore s požarom koji hara nacionalnim parkom, a poznat je kao stanište brojnih rijetkih ptica grabljivica

Prizor požara u Grčkoj koji je bjesnio prošloga tjedna

 Sakis Mitrolidis/Afp

Grčka je suočena s "najvećim dosad zabilježenim požarom na području Europske unije", rekao je u utorak glasnogovornik Europske komisije, istaknuvši da 27 članica EU-a trenutačno mobilizira gotovo polovinu zajedničkih zračnih europskih snaga kako bi joj pomoglo.

U pomoć Grčkoj poslano je 11 zrakoplova i jedan helikopter iz europske flote. Vatrena stihija zahvatila je Nacionalni park Dadiju na sjeveroistoku zemlje. Onamo je poslano i 407 vatrogasaca, rekao je glasnogovornik EK-a, Balazs Ujvari.

Grčka je u kolovozu drugi put ovoga ljeta aktivirala Mehanizam EU-a za civilnu zaštitu, a EU joj je rasporedio 11 vatrogasnih zrakoplova sustava rescEU iz Hrvatske, Francuske, Njemačke, Španjolske, Švedske i s Cipra, helikopter Blackhawk iz Češke, 407 vatrogasaca i 62 vozila iz Bugarske, Cipra, Češke, Francuske, Rumunjske, Slovačke i Srbije.

Hrvatska je prošli tjedan poslala kanader Grčkoj. Hrvatska je sustavu rescEU stavila na raspolaganje dva kanadera Hrvatskog ratnog zrakoplovstva u ovoj sezoni šumskih požara.

Grčki vatrogasci već 11. dan bore se s požarom koji hara nacionalnim parkom, a poznat je kao stanište brojnih rijetkih ptica grabljivica. Vatra, koja se proteže frontom od gotovo 10 kilometara, "još uvijek je izvan kontrole", rekao je jedan od vatrogasnih glasnogovornika AFP-u.

Grčku su ovoga ljeta poharali brojni požari, a vlasti ih pripisuju klimatskim promjenama.

EU raspolaže flotom od 24 zrakoplova i četiri helikoptera. Oformile su je države članice za gašenje požara u zemljama Unije i u susjednim zemljama.

Europska unija radi na stvaranju autonomne zračne eskadrile koji sama financira, a čini je 12 zrakoplova koji će biti u potpunosti operativni do 2030. s obzirom na to da su, kako je istaknuo Ujvari, "požari sve razorniji”.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. travanj 2024 02:51