ALARM U KIJEVU

Trump mu rekao plan za kraj rata, Orban u ekstazi: ‘Kako se s ovim ne složiti?!‘

Mađarski premijer dao je ekskluzivni intervju za Kanal M1

Viktor Orban i Donald Trump u Trumpovoj rezidenciji Mar-a-Lago u Palm Beachu na Floridi

 Zoltan Fischer/Afp

Mađarski premijer Viktor Orban, koji se 8. ožujka susreo s američkim predsjedničkim kandidatom Donaldom Trumpom, tvrdi da Trump ima ‘prilično detaljan plan‘ kako okončati rat u Ukrajini te da neće dati ‘niti penija‘ za borbu protiv ruske agresije u Ukrajini. Dodao je i kako se Trumpov plan poklapa s mađarskim interesima.

Orban je to rekao u intervjuu za mađarski Kanal M1.

image

Viktor Orban i Donald Trump u Trumpovoj rezidenciji Mar-a-Lago u Palm Beachu na Floridi

Zoltan Fischer/Afp

‘(Trump) ima vrlo jasnu viziju s kojom se teško ne složiti. On kaže sljedeće: kao prvo, neće dati niti jedan peni za rusko-ukrajinski rat. Zato će rat završiti jer je više nego jasno da se Ukrajina ne može sama braniti. Ako Amerikanci, uz Europljane, ne budu davali novac i oružje, rat će završiti. A ako Amerikanci ne budu davali novac, Europljani neće moći sami financirati ovaj rat. I tada će rat završiti.‘

Stvar je u tome, kaže Orban, da SAD ne želi financirati sigurnost Europe.

‘Ako su Europljani u strahu od Rusa ili općenito žele visoku razinu sigurnosti, moraju za to platiti. Ili tako što će izgraditi svoju vlastitu vojsku i opremu ili ako žele za to koristiti Amerikance, onda moraju platiti američku cijenu, cijenu sigurnosti. To je Trump izravno i jasno rekao‘, kazao je mađarski premijer.

image

Viktor Orban i Donald Trump u Trumpovoj rezidenciji Mar-a-Lago u Palm Beachu na Floridi

Zoltan Fischer/Afp

Orban je također naglasio da je Trump prvi predsjednik u dugo vremena koji nije započeo niti jedan rat tijekom svog mandata.

‘Ono što o njemu već znamo, ono što znamo o njegovom predsjednikovanju, jest da je on čovjek od mira. I on sada ne skriva svoje stavove: jasno je dao do znanja da je njegov cilj privesti rusko-ukrajinski rat kraju. On želi prekid vatre što je prije moguće. On želi brzo okončati ovaj rat, koji se primiče svom kraju. Ne vidim nikoga drugoga tko ima odlučnosti i snage da to učini osim Donalda Trumpa‘, kazao je Orban.

image

Viktor Orban i Donald Trump

Brendan Smialowski/Afp
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. svibanj 2024 12:48