SPORNA IZJAVA

‘Laž i vrlo ozbiljna uvreda‘: Mađarska bijesna zbog Bidenovih komentara, pozvali i veleposlanika

‘Ovakav način razmišljanja predsjednika i demokratske administracije težak je teret za naše bilateralne odnose‘, rekao je Szijjarto

Viktor Orban i Joe Biden

 Afp/

Mađarska je pozvala američkog veleposlanika kako bi prosvjedovala zbog komentara predsjednika Joea Bidena izrečenog tijekom kampanje da premijer Viktor Orban traži diktaturu, rekao je ministar vanjskih poslova Peter Szijjarto na brifingu za novinare u utorak.

Orban je otvoreno podupirao kandidaturu bivšeg američkog predsjednika Donalda Trumpa za Bijelu kuću, a njegova vlada često je bila u sukobu s Bidenovom administracijom, uključujući i bliske veze Mađarske s Rusijom.

Orban se prošli tjedan sastao s Trumpom na Floridi i pohvalio ga kao jedinog predsjedničkog kandidata koji bi mogao okončati rat u Ukrajini.

Nakon njihova sastanka, Biden je tijekom događaja u sklopu kampanje rekao da je Orban "izričito izjavio kako ne misli da demokracija funkcionira i da traži diktaturu", izvijestili su američki mediji.

Mađarski ministar vanjskih poslova za Bidenovu izjavu rekao je da je laž i "vrlo ozbiljna uvreda".

"Ovakav način razmišljanja predsjednika i demokratske administracije težak je teret za naše bilateralne odnose", rekao je Szijjarto odgovarajući na pitanje na konferenciji za novinare.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 09:07