MOHAMED DEIF

Tko je bio likvidirani čelnik Hamasa? Arhitekt je napada na Izrael, ubili su mu ženu i djecu, a za Palestince je narodni junak

Deif je jedan od osnivača brigada Al-Kasam, vojnog krila Hamasa koje je uspostavljeno 1991. godine

Mohammed Deif (desno)

 Almontaserbellah Tayeh/Alamy/Alamy/Profimedia

Mohamed Deif, 59-godišnji čelnik brigada Al-Kasam, vojnog krila palestinske vojno-političke organizacije Hamas, sredinom je srpnja ubijen u izraelskom zračnom napadu na Gazu, priopćila je izraelska vojska u četvrtak, dan nakon što je u Teheranu u Iranu ubijen Hamasov politički vođa Ismail Hanija.

"IDF (Izraelske obrambene snage) objavljuju da su 13. srpnja 2024. borbeni zrakoplovi IDF-a izvršili napad na područje Kan Junisa, a nakon obavještajne procjene može se potvrditi da je Mohamed Deif eliminiran u napadu", rekla je vojska.

Hamas nije komentirao objavu IDF-a.

Vjeruje se da je Deif, inače jedna od najdominantnijih figura Hamasa, bio jedan od glavnih organizatora Hamasova napada na južni Izrael koji se dogodio 7. listopada 2023. godine. Izraelska invazija Gaze koja se dogodila nakon napada traje preko devet mjeseci.

Rođen 1965. kao Mohamed al-Masri u izbjegličkom kampu Kan Junis u Gazi koji je uspostavljen tijekom arapsko-izraelskog rata 1948, Mohamed Deif Hamasu je pristupio tijekom prve intifade koja se dogodila 1987. godine. Deif je na Islamskom sveučilištu u Gazi diplomirao fiziku, kemiju i biologiju. Vodio je sveučilišni odbor za zabavu i često glumio u kazalištu.

Deif je jedan od osnivača brigada Al-Kasam, vojnog krila Hamasa koje je uspostavljeno 1991. godine. Smatra se da bio organizator niza napada bombaša samoubojica u kojima su poginuli deseci Izraelaca. Uz to, prevladava mišljenje da su on i čelnik Hamasa u Gazi Jahja Sinvar organizirali napad na Izrael koji se dogodio 7. listopada 2023.

Deif je brigade Al-Kasam iz nekolicine amaterskih terorističkih ćelija pretvorio u organizirane vojne jedinice. On je predložio da Hamas prilikom napadanja Izraela kombinira raketne napade i tunelsko ratovanje.

Deif je najtraženiji čovjek u Izraelu od 1995. godine, a on ga tereti za ubijanje izraelskih vojnika i civila. Izrael ga je od 2001. naovamo pokušao ubiti osam puta. Deifova supruga, sin i kći ubijeni su u izraelskom zračnom napadu koji se dogodio 2014. godine. Sjedinjene Američke Države proglasile su ga teroristom 2015. godine, a Europska je unija isto učinila 2023.

Palestinci su voljeli Deifa, a zbog brojnih je neuspjelih atentata postao svojevrsni narodni junak.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
13. kolovoz 2024 17:37