JUŽNI KAVKAZ

Stoltenberg pozdravio armensku solidarnost s Ukrajinom, Kremlj kritizira posjet

‘Armenija i Azerbajdžan imaju mogućnost postići trajni mir‘, rekao je Stoltenberg u Jerevanu

Jens Stoltenberg i armenski premijer Nikol Pašinjan 

 Handout/Afp

Glavni tajnik NATO-a Jens Stoltenberg u utorak je pozdravio armensku solidarnost s Ukrajinom, na kraju trodnevnog putovanja prijestolnicama država južnog Kavkaza, koje je Kremlj pozorno pratio i kritizirao.

Stoltenberg je u utorak u Jerevanu zaključio trodnevno putovanje na kojem se, osim s armenskim premijerom Nikolom Pašinjanom, sastao i s čelnicima Azerbajdžana i Gruzije.

Stoltenberg je zadnjeg dana turneje pozvao Armeniju i Azerbajdžan da potpišu mirovni sporazum nakon rata u Gorskom Karabahu iz kojeg je Baku izašao kao pobjednik. Čelnici dviju država nedavno su objavili kako su bliže nego ikad postizanju sporazuma.

„Armenija i Azerbajdžan imaju mogućnost postići trajni mir”, rekao je Stoltenberg u Jerevanu, prenosi France Presse.

“Pozivam dvije zemlje da pronađu dogovor kako bi otvorile put prema normalizaciji odnosa”, istaknuo je glavni tajnik NATO-a, dodavši da je stabilnost Kavkaza „važna i za euroatlantsku sigurnost”.

Kremlj je kritizirao Stoltenbergov posjet regiji južnog Kavkaza, nekadašnjem dijelu Sovjetskog Saveza, kazavši kako pokušaji NATO-a da pojača svoju prisutnost na tom području neće pridonijeti njegovoj sigurnosti.

Glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov rekao je kako pažljivo prate Stoltenbergov posjet, no i da su „takvi kontakti suvereno pravo država Kavkaza”, piše Reuters.

Rusija, povijesno najdominantnija svjetska sila na tom području, sada se tamo bori za utjecaj sa zapadom te državama poput Turske i Irana.

Gruzija, čije su regije Južna Osetija i Abhazija pod ruskom okupacijom, dugo iskazuje namjeru pridruživanja NATO-u, dok Azerbajdžan održava vrlo bliske odnose s Turskom, članicom Sjevernoatlantskog saveza.

Armenija, donedavno najbliskiji saveznik Rusije na Kavkazu, proteklih se godina spori s Moskvom, između ostalog i zbog neuspjeha Moskve da je obrani od Azerbajdžana.

Iako je Armenija i dalje članica Organizacije Sporazuma o kolektivnoj sigurnosti, saveza bivših sovjetskih republika kojim dominira Moskva, Jerevan ponavlja da ne podržava ofenzivu Rusije na Ukrajinu te je Kijevu poslao humanitarnu pomoć.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 03:31