KOMPROMIS S BAKUOM

Premijer Armenije: ‘Ako sada kažemo ne Azerbajdžanu, krajem tjedna će početi rat‘

Pašinjan je zadnjih tjedana opetovano signalizirao da je spreman Azerbajdžanu vratiti sela koja su Erevanu važna

 Ilustrativna fotografija

 Igor Kovalenko/Afp/Profimedia/Igor Kovalenko/afp/profimedia

Armenski premijer Nikol Pašinjan rekao je da bi se Armenija mogla suočiti s ratom s Azerbajdžanom ako ne postigne kompromis s Bakuom o povratku nekih strateških azerbajdžanskih teritorija koje Armenija kontrolira od ranih 1990-ih.

Pašinjan je govorio tijekom sastanka u ponedjeljak sa stanovnicima pograničnih područja u regiji Tavuš u sjevernoj Armeniji, u blizini niza napuštenih azerbajdžanskih sela koje Erevan kontrolira od prve faze tri desetljeća dugog sukoba između zemalja početkom 1990-ih.

TASS citira Pašinjana koji je u videu sastanka što ga je objavila njegova vlada rekao: "Sada možemo otići odavde... Ako kažemo: ne, nećemo ništa učiniti - to znači da će krajem tjedna početi rat."

Pašinjan je zadnjih tjedana opetovano signalizirao da je spreman Azerbajdžanu vratiti sela koja su Erevanu važna jer kontroliraju njegovu glavnu cestu prema sjeveru do granice s Gruzijom.

Azerbajdžan je rekao da je povratak njegova teritorija nužan uvjet za mirovni sporazum kojim bi se dokončao tri desetljeća dug sukob oko regije Gorskog Karabaha, koju je Azerbajdžan ponovno zauzeo u rujnu.

Dvije su strane rekle da žele potpisati službeni mirovni sporazum, ali pregovori su zapeli u pitanjima poput demarkacije 1000 km duge granice između dviju zemalja, koja je zatvorena i jako militarizirana.

Ključni elementi u osiguravanju sporazuma su demarkacija granica i uspostava regionalnih prometnih koridora kojima bi zemlje jedna drugoj prelazile preko teritorija.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. ožujak 2024 12:44