BJEŽI OD POLICIJE

Što je Bolsonaro radio dva dana u veleposlanstvu Mađarske? Cure prvi detalji, znakovito ponašanje Orbanove diplomacije

Neću reći gdje sam još bio. Neki šefovi država diljem svijeta su mi prijatelji, pojasnio je bivši predsjednik

VIktor Orban i Jair Bolsonaro

 Afp/

Ministarstvo vanjskih poslova Brazila pozvalo je na obavijesni razgovor mađarskog veleposlanika jer su željeli čuti službeno objašnjenje zašto se bivši brazilski čelnik Jair Bolsonaro dvije noći ‘skrivao‘ u zgradi veleposlanstva Mađarske u Braziliji prošloga mjeseca.

Dogodilo se to samo nekoliko dana nakon što je savezna policija Bolsonaru oduzela putovnicu i uhitila dvojicu bivših suradnika zbog sumnje da su planirali državni udar.

New York Times prvi je izvijestio o Bolsonarovom boravku u mađarskom veleposlanstvu od 12. do 14. veljače, na temelju snimki sigurnosnih kamera iz unutrašnjosti veleposlanstva.

Kako izvještava NY Times, Bolsonarov boravak u zgradi veleposlanstva Mađarske sugerira da je on pokušao iskoristiti prijateljstvo s mađarskim čelnikom Viktorom Orbanom, s kojim dijeli sličan svjetonazor.

U ponedjeljak je Bolsonaro potvrdio izvješće, rekavši da ne može poreći da je bio u veleposlanstvu.

- Neću reći gdje sam još bio. Neki šefovi država diljem svijeta su mi prijatelji. Zabrinuti su. Razgovaram s njima o stvarima koje su u interesu naše zemlje. Točka. Ostalo su spekulacije, rekao je.

Bolsonarov odvjetnik Fabio Wajngarten poručio je na društvenim mrežama da je bivši predsjednik proveo dva dana u mađarskom veleposlanstvu kako bi "održao kontakt s dužnosnicima prijateljske zemlje" i informirao se o političkoj situaciji. Svaka druga tumačenja su "još jedna lažna vijest", dodao je.

Protiv desničarskog populiste Bolsonara, koji je izgubio vlast krajem 2022. godine nakon pobjede ljevičara Lule da Silve, pokrenuto je niz kaznenih istraga vezano za tvrdnje da je lažirao podatke o cijepljenju protiv Covida, dobivao skupe darove od bogatih pristaša te da je planirao srušiti vladu svog nasljednika.

Policija je 8. veljače zaplijenila Bolsonarovu putovnicu i optužila ga da je uređivao nacrt dekreta za poništavanje rezultata izbora 2022., vršio pritisak na vojne čelnike da se pridruže pokušaju državnog udara, ali i planirao zatvoriti suca Vrhovnog suda.

Dvojica bliskih suradnika, Marcelo Costa Câmara i Filipe Martins, uhićeni su i pretražene su adrese povezane s moćnim bivšim članovima Bolsonarove administracije.

Osmoga veljače navečer Orbán je na X-u objavio fotografiju na kojoj se rukuje s Bolsonarom i ponudio nekoliko riječi podrške. “Iskren domoljub. Nastavite s borbom, gospodine predsjedniče!”

Četiri dana kasnije, u 21:34 sati u ponedjeljak 12. veljače, crna limuzina pojavila se na vratima mađarskog veleposlanstva u Brazilu, prema snimkama do kojih je došao New York Times. Tri minute kasnije pojavio se veleposlanik Miklós Halmai kako bi pustio svog posjetitelja unutra. Bio je to Bolsonaro. Ostao je do 14. veljače u popodnevnim satima kada ga je ponovno ispratio veleposlanik.

Prije poraza na izborima Bolsonaro je rekao da on ima samo tri opcije: zatvor, smrt ili pobjedu.

VIdeozapis New York Timesa sugerira da bi se sada mogla razmotriti i četvrta alternativa: novi život kao podstanar u mađarskom veleposlanstvu, gdje prema međunarodnom pravu, ne može biti uhićen.

U ponedjeljak navečer mađarski veleposlanik navodno nije izgovorio niti riječi u razgovoru s brazilskim diplomatima.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 07:32