ORBANOV PRIJATELJ

Nakon što mu je policija oduzela putovnicu i uhitila suradnike, Bolsonaro spavao u mađarskom veleposlanstvu

Bolsonaro je nazvao Orbana svojim "bratom" tijekom posjeta Mađarskoj 2022., a njih su se dvojica susreli i u Buenos Airesu

Jair Bolsonaro

 Pablo Porciuncula/Afp

Bivši brazilski krajnje desni predsjednik Jair Bolsonaro prošlog je mjeseca boravio dvije noći u mađarskom veleposlanstvu u Brasiliji, samo nekoliko dana nakon što mu je savezna policija oduzela putovnicu i uhitila dvojicu bivših suradnika zbog sumnje da su planirali državni udar.

To je u ponedjeljak izjavio njegov glasnogovornik, nakon što je New York Times prvi izvijestio o Bolsonarovom boravku u mađarskom veleposlanstvu od 12. do 14. veljače, na temelju snimki sigurnosnih kamera iz unutrašnjosti veleposlanstva.

Ta je vijest izazvala pitanja o planovima bivšeg predsjednika dok se suočava s višestrukim kaznenim istragama u Brazilu, a nekoliko je njegovih suradnika iz užeg kruga već u zatvoru.

Brazilska policija ne bi mogla uhititi političara koji boravi u stranom veleposlanstvu.

Bolsonarov odvjetnik Fabio Wajngarten rekao je na društvenim mrežama da je bivši predsjednik proveo dva dana u mađarskom veleposlanstvu kako bi "održao kontakt s dužnosnicima prijateljske zemlje" i informirao se o političkoj situaciji. Svaka druga tumačenja su "još jedna lažna vijest", dodao je.

Mađarsko veleposlanstvo nije odmah odgovorilo na zahtjev za komentar.

Bolsonaro ima dobre odnose s mađarskim premijerom Viktorom Orbanom.

Bolsonaro je nazvao Orbana svojim "bratom" tijekom posjeta Mađarskoj 2022., a njih su se dvojica susreli i u Buenos Airesu na inauguraciji novog argentinskog desničarskog predsjednika Javiera Mileija krajem prošle godine.

Policija je 8. veljače zaplijenila Bolsonarovu putovnicu i optužila ga da je uređivao nacrt dekreta za poništavanje rezultata izbora 2022., vršio pritisak na vojne čelnike da se pridruže pokušaju državnog udara i planirao zatvoriti suca Vrhovnog suda.

Prošle je godine brazilski sud presudio da Bolsonaro nema pravo na političku dužnost do 2030. zbog širenja izbornih dezinformacija tijekom izbora 2022. godine.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. ožujak 2024 12:23