PRESEDAN?

Show u Bruxellesu, Orban posvađao ključne igrače: ‘To što mu je Von der Leyen dopustila, neće proći!‘

Sporna je odluka Komisije da odmrzne milijarde u fondovima za Mađarsku

Viktor Orban

 Wiktor Szymanowicz/nurphoto/Shutterstock Editorial/Profimedia/Wiktor Szymanowicz/nurphoto/shutterstock Editorial/profimedia

Europski parlament sprema se tužiti Europsku komisiju zbog kontroverzne odluke da odmrzne milijarde u fondovima za Mađarsku krajem prošle godine, izjavili su ljudi upoznati s donošenjem odluke za Politico.

Parlamentarni odbor za pravna pitanja u ponedjeljak je glasovao gotovo jednoglasno - sa 16 članova za, jednim protiv i bez suzdržanih - da tuži Komisiju zbog kršenja obveze da zaštiti novac poreznih obveznika od zlouporabe.

Prošlog prosinca Komisija je deblokirala 10,2 milijarde eura zamrznutih kohezijskih fondova EU-a namijenjenih Budimpešti, koji su bili blokirani zbog zabrinutosti za ljudska prava i vladavinu prava.

Odluka je došla dan prije summita EU-a na kojem su čelnici trebali raspravljati o novoj pomoći Ukrajini i otvaranju pristupnih pregovora za Kijev — a znalo se da mađarski premijer Viktor Orbán planira blokirati takve poteze.

Odluka predsjednice Komisije Ursule von der Leyen da odmrzne sredstva naišla je na reakciju zastupnika u Europskom parlamentu, koji su je optužili da je popustila Orbanovoj ucjeni.

“Vjerujemo da imamo čvrst slučaj, budući da je Komisija proturječila sama sebi o tome poštuje li Mađarska vladavinu prava. Sud pravde EU-a uvijek se zalagao za neovisnost sudova”, rekao je europarlamentarac Zelenih Daniel Freund za Politico u ponedjeljak navečer.

image

Roberta Metsola

Daniel Mihailescu/Afp

Potez odbora - koji podupiru članovi Europske pučke stranke u kojoj je Von der Leyen - osmišljen je kao "znak predsjedniku Komisije da se vladavina prava ne može mijenjati za dogovore s Orbánom", rekao je Freund.

Čelnici političkih skupina trebali bi se sastati u četvrtak kako bi dali konačno zeleno svjetlo predsjednici Roberti Metsola da tuži Komisiju pred sudom prije isteka roka 25. ožujka. Zajedno s čelnicima S&D-a, Zelenih, ljevice i liberala, čelnik EPP-a Manfred Weber glasat će za taj potez, rekli su dužnosnici za Politico.

Glasnogovornik Komisije rekao je u utorak ujutro da je pri donošenju ovih odluka važno poštivati "striktne rokove i uvjete". Budući da je Mađarska dostavila “sve dokaze koje je Komisija tražila da pokaže neovisnost svog pravosuđa”, Komisija je imala “zakonsku obvezu donijeti ovu odluku”.

"Komisija smatra da je djelovala u potpunosti u skladu s pravom EU-a i branit će svoju odluku pred sudovima EU-a", dodao je glasnogovornik.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. travanj 2024 11:12