TOS-3

Rusija predstavila ‘Zmaja‘, zastrašujuće oružje koje koristi termobarične rakete, ima dvije važne promjene...

Sustav TOS-3 navodno je izgrađen na šasiji tenka T-90 i opremljen je raketama od 220 mm

Ilustracija, TOS-1A Solntsepek u akciji

 Sefa Karacan/Anadolu Via Afp

Rusija je otkrila svoj najnoviji termobarički raketni bacač, TOS-3 ‘Dragon‘, koji je rusko Ministarstvo obrane kategoriziralo kao ‘teški bacač plamena‘.

Sustav TOS-3 navodno je izgrađen na šasiji tenka T-90 i opremljen je raketama od 220 mm, uobičajenim kalibrom za ruske teške sustave koji koriste termobarične rakete.

Vojni stručnjak Andrij Kharik napominje da TOS-3 ima smanjeni broj lansirnih cijevi u usporedbi sa svojim prethodnicima. Izvorni TOS-1 ‘Buratino‘ imao je 30 cijevi, TOS-1A ‘Solntsepek‘ imao je 24, a TOS-2 na kotačima imao je 18. TOS-3, međutim, ima samo 15 cijevi, što ukazuje na trend prema manjem broju lansirnih cijevi u novijim modelima.

Osim toga, kako piše Defence blog, očekuje se da će TOS-3 koristiti streljivo iz TOS-2 s dometom do 15 kilometara. Ovo postavlja pitanja o učinkovitosti proširenja dometa paljbe za jurišno oružje koje je prvotno dizajnirano za izravnu vatrenu potporu na dva do tri kilometra. Povećani domet mogao bi dovesti do veće disperzije nevođenih raketa, smanjujući točnost sustava i pretvarajući ga u oružje širokog područja udara, a ne preciznih udara.

TOS-3 je također opremljen kavezima, oblikom dodatnog oklopa, kako bi se poboljšala zaštita vozila od dronova samoubojica.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
13. lipanj 2024 11:25