‘OLAKO NAS SHVAĆAJU‘

Putin sasvim otvoreno: ‘Zapad iz nekog razloga misli da nećemo upotrijebiti nuklearno oružje. Kako površno...‘

Putin je u srijedu upozorio da bi Rusija mogla upotrijebiti sva dostupna sredstva da se obrani ako bude prijetnji njezinu suverenitetu

Vladimir Putin i sustav Iskander, koji može ispaliti balistički projektil kraćeg i srednjeg dometa s nuklearnom glavom

 /-/sputnik/profimedia/-/sputnik/profimedia/

Ruski predsjednik Vladimir Putin, upitan o rizicima nuklearnog rata zbog Ukrajine, upozorio je u srijedu da bi Rusija mogla upotrijebiti sva dostupna sredstva da se obrani ako bude prijetnji njezinu suverenitetu ili teritorijalnom integritetu.

Putin kaže da je zapad uvijek iznova optuživao Rusiju za zveckanje nuklearnim oružanjem, no da je to pogrešno, jer je SAD taj koji je upotrijebio nuklearno oružje protiv Japana u Drugom svjetskom ratu.

Pred urednicima stranih medija na gospodarskom forumu u St. Petersburgu, Putin je rekao da ruska nuklearna doktrina dopušta da se takvo oružje koristi kao odgovor na određene prijetnje.

"Iz nekog razloga, zapad vjeruje da ga Rusija nikad neće upotrijebiti", rekao je Putin. "Imamo nuklearnu doktrinu, pogledajte što tamo piše. Ako nečije djelovanje zaprijeti našem suverenitetu i teritorijalnom integritetu, smatramo da je moguće upotrijebiti sva sredstva koja imamo na raspolaganju. Ovo se ne smije shvaćati olako, površno", istaknuo je.

Putin je također rekao da Rusiji nije bitno tko će biti sljedeći američki predsjednik, jer to vjerojatno ne mijenja ništa za Moskvu, no rekao je da se američki sudski sustav jasno koristi za političku bitku protiv Donalda Trumpa.

Optužio je Bidenovu administraciju koja je najveći opskrbljivač vojne opreme Ukrajini, da čini grešku za greškom ili "spaljuje" američki politički sustav i globalno vodstvo.

"U biti, ne zanima nas tko će pobijediti", rekao je Putin kad ga je Reuters upitao vjeruje li da ishod američkih izbora nešto može značiti za Moskvu.

"Ne smatramo da krajnji rezultat za nas ima velikog značaja. Radit ćemo s bilo kojim predsjednikom kojeg američki narod izabere."

Trumpov prethodni mandat oštetio je američko-ruske odnose, rekao je i teško je reći hoće li biti išta drugačije ovaj puta ako pobijedi na izborima u studenom.

"Nikad nismo imali nikakvih posebnih odnosa s gospodinom Trumpom, no ostaje činjenica da je započeo nametati teške sankcije Rusiji, da se povukao iz sporazuma o raketama srednjeg i kraćeg dometa", rekao je Putin.

Putin međutim nije isključio promjenu politike, ako, kako je rekao, Washington počne gledati svoje vlastite nacionalne interese.

"Nitko u SAD-u nije zainteresiran za Ukrajinu, zainteresirani su za boljitak Sjedinjenih država koje se ne bore za Ukrajinu i Ukrajince, nego za svoj vlastiti boljitak."

Ruski čelnik rekao je da je jasno da su Trumpovi politički suparnici upregnuli američki sudski sustav kako bi naštetili njegovim izbornim šansama, strategija za koju je rekao da ne djeluje.

"Spaljuju se iznutra, svoju državu, svoj politički sustav... Očigledno je diljem svijeta da je kazneni progon Trumpa, posebno onaj na temelju optužbi za događaje od prije puno godina, bez izravnog dokaza, korištenje sudskog sustava u unutrašnjoj političkoj bitci", rekao je Putin.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
13. lipanj 2024 14:26