VIŠE OD 20 MRTVIH

Nestvarni prizori iz Amerike, s neba su doslovce padale ledene bombe: ‘Bila je ovo najteža noć...‘

Grmljavinske oluje su zahvatile nizine juga SAD-a i gorje Ozark

Tuča u Teksasu

 AFP, X/

Grmljavinske oluje koje su zahvatile nizine juga SAD-a i gorje Ozark ubile su najmanje 24 osobe u četiri savezne države i uništile stotine zgrada, a prognostičari upozoravaju na pogoršanje vremena.

Broj poginulih tijekom vikenda uključuje najmanje osam smrtnih slučajeva u Arkansasu, sedam u Teksasu, četiri u Kentuckyju i dva u Oklahomi, prema podacima državnih hitnih službi.

Guverner Kentuckyja Andy Beshear proglasio je izvanredno stanje rano u ponedjeljak, dok je Nacionalna meteorološka služba objavila da je za dijelove Georgije i Južne Karoline izdano upozorenje za jaku grmljavinsku oluju najmanje do ponedjeljka poslijepodne.

Zbog nevremena je bez električne energije ostalo oko 300.000 ljudi u sedam saveznih država.

"Bila je to teška noć za naše ljude", objavio je guverner Kentuckyja na društvenoj platformi X u ponedjeljak. Kasnije je na brifingu za novinare rekao da su razorne oluje pogodile gotovo cijelu državu. Dužnosnici su priopćili da je sto državnih autocesta i cesta oštećeno u olujama.

Jaka tuča pogodila je Teksas, a snimke objavljene na društvenim mrežama svjedoče o ledenim lopticama koje su munjevitom brzinom padale s neba.

Nacionalna meteorološka služba upozorila je na dodatne oluje u dolinama Ohija i Tennesseeja, koje donose jake vjetrove, tuču, tornada te jake pljuskove koji mogu izazvati bujične poplave.

Najnoviji ekstremni vremenski uvjeti dogodili su se samo nekoliko dana nakon što je snažan tornado protutnjao gradom u Iowi, usmrtivši četiri osobe, a više pijavica pogodilo je Teksas prošloga tjedna.

Istodobno meteorolozi najavljuju da će ekstremno visoke temperature zahvatiti Teksas, gdje se očekuje i do 49 stupnjeva Celzijevih.

U međuvremenu, SAD se priprema za ono što su vladini prognostičari nazvali potencijalno "izvanrednom" sezonom uragana u Atlantiku koja počinje 1. lipnja.

image

Nevrijeme u New Yorku

Deccio Serrano/Nurphoto Via Afp
image

Posljedice nevremena u Teksasu

Reginald Mathalone/Nurphoto Via Afp
image

Posljedice nevremena u Teksasu, u Houstonu

Cecile Clocheret/Afp
image

Posljedice nevremena u Teksasu

Jacob Chambers/Afp
image

Posljedice nevremena u Teksasu

Jacob Chambers/Afp
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. lipanj 2024 09:23