RAZORNI VJETAR

Pijavica obitelji iz Nove Pisanice raznijela štale, stradale i ovce, prizori su strašni: ‘Sve nam je uništeno...‘

Sad je sve uništeno. No izgradit ćemo iznova, bitno da nitko nije stradao, kaže Stevo Merc dok pokazuje ostatke svoje imovine

Pijavica u Novoj Pisanici

 Slavica Trgovac Martan/Mojportal.hr

U samo nekoliko minuta obitelj Merc iz Nove Pisanice ostala je bez imovine vrijedne nekoliko desetaka tisuća eura. Razorna pijavica koja je u srijedu poslijepodne prošla tom općinom uništila im je dvije staje, izmuzište te usmrtila više ovaca.

- Nekoliko ovaca je stradalo pod ruševinama, na njih su popadali zidovi i beton. Nekoliko smo ih izvukli ispod ruševina, no pitanje je što će biti s njima. Hvala Bogu što nitko od nas nije bio ovdje. Mi stanujemo 500-tinjak metara dalje i sin i ja smo taman krenuli musti ovce, no kako je počela padati kiša, odlučili smo još malo pričekati i popiti kavu. Da smo došli, tko zna što bi bilo - priča za Mojportal.hr Stevo Merc dok pokazuje ostatke svoje imovine. Od staje više nema ništa, a ogroman limeni krov odletio je u susjedovo dvorište.

image

Pijavica u Novoj Pisanici

Slavica Trgovac Martan/Mojportal.hr

- Zaustavio se na orasima. Da nije bilo tih stabala, tko zna kamo bi ga odnijelo - dodaje.

Na spomen materijalne štete, samo vrti glavom.

- Sin je iz EU fondova povukao 50 tisuća eura za podizanje i opremanje ove farme, a ja sam dignuo još 50 tisuća eura kredita. Uložili smo u staje i izmuzište te kupili ovce, do jučer smo ih imali 200. Sad je sve uništeno. No izgradit ćemo iznova, bitno da nitko nije stradao - kaže Merc i otkriva da je jedna štala bila veličine 400, a druga 200 četvornih metara.

image

Pijavica u Novoj Pisanici

Slavica Trgovac Martan/Mojportal.hr

Dodaje kako su ljudi, čim su saznali za nesreću, počeli nuditi pomoć. Stigli su susjedi, kumovi, prijatelji. Cijeli dan čiste mjesto nesreće i nude pomoć. Među prvima je na imanje došao i općinski načelnik Fredi Pali, piše Mojportal.hr.

- Svi smo bili u šoku kad smo čuli što se dogodilo. Općina će već sutra uplatiti 3 tisuće eura pomoći, a vjerujem da će pomoći i županija. Tražit ćemo proglašenje elementarne nepogode - izjavio je načelnik Pali.

Dodaje kako ni on, ali ni drugi mještani Velike Pisanice ne pamte ovakvo nevrijeme.

- Vjetar je jako puhao jučer poslijepodne, no nitko nije očekivao da će se stvoriti pijavice i napraviti ovakvu štetu. Točno se vidi kojim je putem ova prošla, uništen je i dio usjeva. Tražit ćemo od župana da proglasi elementarnu nepogodu - kaže Pali.

image

Fradi Pali

Slavica Trgovac Martan/Mojportal.hr
image

Stanje nakon pijavice u Novoj Pisanici

Slavica Trgovac Martan/Mojportal.hr
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. lipanj 2024 09:23