UMIRU ZA PUTINA

Najmnogoljudnija država na svijetu pozvala Ruse: ‘Vratite nam naše ljude, prevareni su, već su dvojica poginula!‘

Države se smatraju saveznicima iz doba Hladnog rata s prethodnom suradnjom

Ilustracija, ruski vojnici

 Vitaliy Ankov/Sputnik/Profimedia

Indija je u srijedu pozvala Rusiju da vrati indijske državljane koje je ruska vojska regrutirala, nakon što su dvojica nedavno ubijena u ratu s Ukrajinom, prenosi ABC News.

- Želim vas uvjeriti da je indijska vlada situaciju shvatila vrlo ozbiljno - rekao je novinarima ministar vanjskih poslova Vinay Kwatra.

U utorak navečer je indijsko ministarstvo vanjskih poslova priopćilo da je u kontaktu s ruskim vlastima, kako bi se organizirala repatrijacija posmrtnih ostataka dva Indijca. Ranije ove godine su također dvije osobe poginule.

Indija je izbjegavala glasanje protiv Rusije unutar UN-a ili kritiziranje ruskog predsjednika Vladimira Putina od početka rata u Ukrajini. Smatraju se saveznicima iz doba Hladnog rata s prethodnom suradnjom u obrani, nafti, nuklearnoj energiji i istraživanju svemira.

Indija je prethodno već rekla da pregovara s Rusijom o povratku građana koji su bili prevareni tijekom regrutacije, nakon što je njihova istražna agencija priopćila da je razbila mrežu krijumčara koji su namamili najmanje 35 osoba pod izlikom da im daju posao.

Šri Lanka i Rusija također su održale razgovore prošli mjesec, kako bi riješile pitanje osoba koje sudjeluju u ratu, nakon što je najmanje 16 njih prijavljeno kao nestali tijekom borbe. Šri Lanka tvrdi da su njihovi građani bili prevareni, uz obećanje dobrih plaća i povlastica uz rusko državljanstvo.

Nepal je u siječnju zatražio od Rusije da vrati stotine nepalskih državljana koji su regrutirani da se bore protiv Ukrajine, nakon što ih je najmanje 14 preminulo.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
12. lipanj 2024 20:50