TVRĐAVA BUDIMPEŠTA

Europa na nogama zbog Orbana, a pogledajte što radi njegov zet: ‘U priči sam na duge staze!‘

Orbanova Mađarska je zemlja u kojoj su svi putevi sve više politički

Hotel Gellert

 Attila Kisbenedek/Afp/Profimedia

Renovirano sjedište Viktora Orbana u budimpeštanskoj četvrti pored budimskog dvorca snažan je simbol premijera koji je svoju zemlju pretvorio u svoj politički feud, piše Bloomberg.

Ipak, diljem grada se gradi drugačija vrsta carstva.

Orbanov zet, Istvan Tiborcz, pojavio se kao najistaknutiji ulagač u zemlji na području turističke industrije, uključujući više hotela u Budimpešti koji su završeni ili su u fazi rekonstrukcije.

Imovina njegove holding kompanije narasla je na najmanje 65 milijardi forinti (165 milijuna eura) u proteklih osam godina, prema posljednjim objavljenim podacima.

Imati moćne obiteljske veze u poslu nije ništa novo, a 37-godišnjak kaže da se ne bavi politikom. Ali Orbanova Mađarska je zemlja u kojoj su svi putevi sve više politički.

Tiborcz kaže da je u misiji da pomogne obnoviti mađarsku prijestolnicu i omogućiti joj da sustigne gradove kao što je Beč u smislu smještaja za višu klasu.

To uključuje restauraciju zgrada kao što je legendarni spa hotel Gellert na budimskoj strani Dunava i hotel Dorothea na strani Pešte.

Njegova je vizija "podići profil Budimpešte u vrhunsku turističku destinaciju vrhunske kvalitete", rekao je Tiborcz u rijetkoj izjavi stranim medijima putem e-pošte prošlog mjeseca.

"U tome sam na duge staze."

image

Istvan Tiborcz i Viktor Orban

Szabolcs Panyi/X

Također je otvorio privatni klub i obnovio hotele u drugim turističkim lokacijama kao što su jezero Balaton i vinska regija Tokaj.

Međutim, Orbanovi protivnici kažu da uspon Tiborcza ilustrira kako su politika i biznis postali intrinzično povezani pod vođom kojeg je Europska unija optužila za poticanje sustava ortačkog poslovanja.

Oko 19 milijardi eura financiranja za Mađarsku EU je obustavila dijelom zbog zabrinutosti o tome kako se njezin novac troši. Zemlja je na dnu ljestvice u bloku u godišnjem Indeksu percepcije korupcije Transparency Internationala.

Gradonačelnik Budimpešte Gergely Karacsony, žestoki kritičar Orbana, rekao je da je Tiborcz iskoristio njegove veze s mađarskim premijerom, čiji posljednji period proveden na vlasti na vlasti seže unazad do 2010. Zbog toga je gradska vlast doživjela smanjenje financiranja od strane vlade, rekao je .

image

Gergely Karacsony

Peter Kohalmi/Afp

Projekti kao što su Orbanov vladin kompleks u okolici budimskog dvorca, novi muzeji i Tiborczevi hoteli privlače pažnju, ali malo čine za grad, rekao je Karacsony u intervjuu u svom uredu.

"Vladine politike nisu usmjerene prema turizmu ili pomoći stanovnicima, one su motivirane poslom i jačanjem moći", rekao je. “Tiborczev narativ je da on brani arhitektonsku baštinu. To nije istina."

Tiborcz se oženio Orbanovom najstarijom kćeri Rahel 2013. nakon što su se prvi put sreli šest godina ranije u crkvi, navodi se u intervjuu koji je ona dala tjedniku Mandiner.

image

Rahel Orban

Trenka Attila/Attila Trenka/Profimedia/Trenka Attila/attila Trenka/profimedia

Dok se drugi članovi premijerove obitelji uglavnom drže po strani, Tiborcz je postao poznato ime u Mađarskoj.

On i njegova supruga opetovano su odbacili svaku tvrdnju da su profitirali od svoje bliskosti s Orbanom, iako je Tiborcz prošle godine za novinsku web stranicu Index.hu rekao da redovito razgovara o razvoju turizma sa svojim tastom premijerom.

Također je odbacio pritužbe gradonačelnika Budimpešte na njegove projekte, rekavši da je usredotočen na očuvanje arhitekture kojoj prijeti propast.

"Lokalnim vlasnicima nekretnina uvijek je korisnije imati obnovljenu, luksuznu zgradu u blizini nego zapuštenu građevinu", rekao je.

“Što se tiče političke retorike koja se veže uz moje ime, takve rasprave smatram deplasiranima. Ne bavim se politikom.”

Tiborczeva mreža uključuje ono što on posjeduje kroz svoju holding tvrtku BDPST Group i neke udjele u tvrtkama putem fondova privatnog kapitala. Njegovi poslovni partneri sudjelovali su u drugim transakcijama.

Godine 2022., tadašnji premijer Slovenije odlučio je blokirati kupovinu najveće turističke grupe u zemlji Sava turizem od strane tvrtke sa sjedištem u Budimpešti na čelu s Tiborczevim partnerom.

Tiborcz je u svojoj e-poruci odbio komentirati Bloombergov izračun njegove imovine i ukazao na javno dostupna financijska izvješća. Forbes je Tiborcza stavio na 27. mjesto na svojoj najnovijoj listi najbogatijih Mađara, s bogatstvom procijenjenim na 75,3 milijarde forinti.

Njegov prvi veliki pothvat bio je Elios Zrt., tvrtka koja se specijalizirala za natječaje za uličnu rasvjetu financirane od strane EU.

Tiborcz je tvrtku prodao 2015. Attili Paaru, čija je građevinska tvrtka dobila ugovore javne nabave za neke od najvidljivijih državnih projekata, uključujući obnovu Budimskog dvorca i Državne opere.

Tri godine kasnije, Agencija EU-a za borbu protiv prijevara navela je da su Eliosovi poslovi bili lažni i pozvala je Mađarsku da poduzme mjere protiv Tiborcza i bivšeg suradnika. Slučaj je odložen, a mađarska vlada morala je vratiti 43,7 milijuna eura sredstava koja su dodijeljena tvrtki.

image

Viktor Orban

Attila Kisbenedek/Afp

Tiborczov glavni fokus od tada je bio na BDPST-u, koji je osnovao one godine kada je napustio Elios. Cilj je, rekao je u odgovoru na pitanja poslanom e-poštom, bio pristup "golemom neiskorištenom potencijalu u mađarskom turističkom sektoru, koji ima znatne potencijale za nacionalno gospodarstvo".

Prva kupnja bio je raspadajući dvorac u Turi, 50 kilometara istočno od Budimpešte. Sada je to BDPST-ov vodeći hotel s pet zvjezdica nakon što je raspadajuća zgrada spašena nakon desetljeća zanimarivanja u vrijeme socijalizma.

Pjevač Justin Bieber tamo se zabavljao s prijateljima i osobljem nakon nastupa na festivalu Sziget u Budimpešti 2022., pisalo se u medijima.

BDPST je ulagao iu teretni promet, logistiku, financije, a u zadnje vrijeme i poljoprivredu, no njemu, ali i njegovoj supruzi, turizam je oduvijek bio glavni interes. U intervjuu s Mandinerom objavljenom krajem 2022., Rahel Orban je kao jedan od svojih prvih poslova navela stažiranje u hotelu Kempinski. Također je završila MBA program na švicarskoj ugostiteljskoj poslovnoj školi EHL u Lausanni.

“Turizam u glavnom gradu mora se podići na višu razinu”, rekla je za časopis. Budimpešta bi također mogla postati alternativna destinacija za goste visoke kategorije.

Najnoviji dodatak hotelskom portfelju njezina supruga je hotel Gellert s početka 20. stoljeća u secesijskom stilu. Njime će upravljati Mandarin Oriental Group kada se ponovno otvori 2027., napisao je Tiborcz u e-poruci.

image

Hotel Gellert u Budimpešti

Hervé Champollion/Akg-images/Profimedia/Hervé Champollion/akg-images/profimedia

Hotel, koji s podnožja budimskih brda gleda na Dunav, oštećen je u bombardiranju tijekom Drugog svjetskog rata i renoviran tijekom komunističke vlasti. Poznate toplice, koje se nalaze pored hotela, ostaju u rukama lokalnih vlasti. Toplice Gellert su jedna od najpoznatijih atrakcija Budimpešte.

S druge strane rijeke, njegova tvrtka posjeduje tri hotela s najvišim brojem zvjezdica, kojima upravljaju međunarodni lanci. Ali njegov najdraži završeni hotel dosad je Dorothea, kojim upravlja Marriott.

Veličanstvenost interijera u hotelu aludira na mađarski folklor, s vezom koji krasi plave baršunaste jastuke u glavnom kafiću i golemim zidom od plavih Zsolnay pločica koji povezuje recepciju s glavnim restoranom.

Hotel Dorothea također nudi uvid u to kako su posao i politika isprepleteni u Mađarskoj.

Tiborcz je kupio nekretninu od tvrtke u vlasništvu developera nekretnina Indoteke, koja je u vlasništvu Daniela Jellineka, kojeg Forbes rangira kao sedmu najbogatiju osobu u zemlji.

Među svojim poslovima, Indotek je bio dio skupine pod pokroviteljstvom vlade koja je pokušavala kupiti zračnu luku u Budimpešti prije nego što je odustala od svoje ponude krajem 2021.

Vlada još uvijek planira kupiti zračnu luku, a financijska tvrtka koju neizravno kontrolira Tiborcz uključena je u savjetovanje dužnosnika, izvijestio je Bloomberg u studenom.

Projekt preuređenja Hotela Dorothea financiran je vlastitim sredstvima Tiborcza plus 40,1 milijardu forinti kredita MBH banke, pokazuju korporativni poslovni podaci. Lorinc Meszaros, Orbanov najbliži poslovni saveznik i prijatelj i država zajedno drže većinski udio u MBH.

Tiborcza ne uznemiruje ono što bi mogli reći protivnici njegova tasta. Za njega je sve u izgradnji turističkog brenda. “Naši napori dosad su bili usmjereni na Mađarsku i Budimpeštu”, rekao je. "Ali to ne isključuje mogućnost projekata u drugim zemljama ili gradovima u budućnosti.", kaže on, piše Bloomberg.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. ožujak 2024 09:45