LIDER AZERA

Ilham Alijev prekorio EU: Francuska je kriva ako izbije novi sukob s Armenijom

Alijev je prošli mjesec vratio kontrolu nad odcijepljenom regijom Gorskim Karabahom 24-satnom vojnom operacijom

Ilham Alijev

 Ludovic Marin/Afp

Azerbajdžanski predsjednik Ilham Alijev prekorio je Europsku uniju i upozorio da bi francuska odluka o slanju oružja Armeniji mogla izazvati novi sukob na prostoru južnog Kavkaza, nakon munjevite azerbajdžanske vojne operacije prošli mjesec.

Alijev prošli tjedan nije sudjelovao na sastanku s armenskim premijerom Nikolom Pašinjanom koji je organizirala EU, a na kojem je Bruxelles poručio da stoji uz Armeniju.

Predsjednik Alijev rekao je da "zbog dobro poznatog stava Francuske, Azerbajdžan nije sudjelovao na sastanku u Granadi" gdje se održavao skup Europske političke zajednice, priopćio je ured azerbajdžanskog predsjednika.

“Predsjednik države je naglasio da francusko slanje oružja Armeniji nije pristup koji bi služio miru, već je usmjeren na napuhavanje novog sukoba, a izbije li ikakav novi sukob u regiji, Francuska će biti odgovorna za njegovo izazivanje", rečeno je.

Francuska se dogovorila o budućim ugovorima s Armenijom za opskrbu vojnom opremom za njezinu obranu, rekla je ministrica vanjskih poslova Catherine Colonna 3. listopada tijekom posjeta Erevanu.

Odbila je objasniti kakva je vojna pomoć predviđena za Armeniju prema budućim ugovorima o opskrbi. Francuski predsjednik Emmanuel Macron prekorio je Azerbajdžan, rekavši da se čini da Baku ima problem s međunarodnim pravom.

Alijev je prošli mjesec vratio kontrolu nad odcijepljenom regijom Gorskim Karabahom 24-satnom vojnom operacijom koja je pokrenula egzodus većine od 120.000 etničkih Armenaca u Armeniju.

Rekao je da je djelovao u skladu s međunarodnim pravom, dodajući da je osam sela u Azerbajdžanu "još pod armenskom okupacijom te je naglasio važnost oslobađanja tih sela".

Azerbajdžanski predsjednik u nedjelju je posjetio Gruziju i zahvalio Tbilisiju što je ponudio posredovanje za mirovni sporazum između Azerbajdžana i Armenije.

Ali armenski izaslanik rekao je da se boji da bi Azerbajdžan mogao izvršiti invaziju za nekoliko tjedana.

"Sada smo pod neposrednom prijetnjom invazije", rekao je armenski izaslanik pri EU Tigran Balajan za Brussels Signal.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 03:34