BILATERALNI POSJET

Plenković će se u Azerbajdžanu susresti i s predstavnicima hrvatske zajednice u toj zemlji

Azerbajdžan je prošli mjesec munjevitom ofenzivom preuzeo kontrolu nad Gorskim Karabahom pokrenuvši masovni egzodus etničkih Armenaca

Andrej Plenković

 Vanesa Pandzic/CROPIX

Premijer Andrej Plenković u ponedjeljak je stigao u bilateralni posjet Azerbajdžanu gdje će s domaćinima razgovarati o energetskoj suradnji i potrebi povratka dijaloga s Armenijom.

Plenković jednodnevni posjet počinje susretom s predsjednikom Azerbajdžana, Ilhamom Alijevim.

Azerbajdžan je veliki izvoznik energenata koji čine veliku većinu njegovog BDP-a pa će energetika biti nezaobilazna tema dvojice čelnika.

Baku je prošle godine s Europskom unijom potpisao neobvezujući memorandum razumijevanja o udvostručenju izvoza plina u Europsku uniju, na 20 milijardi kubičnih metara plina, do 2027. godine.

Plenković će u Azerbajdžanu prenijeti europske i američke poruke o potrebi povratka dijaloga s Erevanom.

Nakon desetljeća neprijateljstava između dvije države, Azerbajdžan je prošli mjesec munjevitom ofenzivom preuzeo kontrolu nad Gorskim Karabahom, pokrenuvši masovni egzodus većine od 120 tisuća etničkih Armenaca iz te regije u susjednu Armeniju.

Premijer će se kasnije u ponedjeljak sastati i s azerbajdžanskim premijerom Alijem Asadovim i predsjednicom parlamenta Sahibom Gafarovom, nakon čega će se susresti i s predstavnicima hrvatske zajednice u toj zemlji.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. travanj 2024 03:54