OPSADA PANJŠIRA

I zadnje uporište pokreta otpora protiv talibana pred padom? ‘U tijeku su pregovori o predaji, časnoj kapitulaciji...‘

Prema obavještajnim izvorima, stotine talibanskih boraca kreću se prema Panjširu naoružani i opremljeni borbenim vozilima
Pokret otpora u Panjširu
 Ahmad Sahel Arman/AFP

Posljednje afganistansko uporište u borbi protiv talibana, dolina Panjšir, pred padom je i priprema se sporazum o predaji. Borci nemaju dovoljno resursa, vojne snage ni međunarodne potpore kako bi se suprostavili novom režimu, javlja Daily Telegraph čiji je novinar tu informaciju dobio od najbližeg suradnika vođe pokreta otpora.

Protutalibanske snage u Panjširu predvodi Ahmed Massoud, sin čuvenog afganistanskog vojskovođe, no položaje smještene oko 160 kilometara od zauzetog Kabula sve je teže braniti sa svega nekoliko stotina vojnika, komandosa i pilota. U Panjširu je i afganistanski potpredsjednik Amrullah Saleh, koji se sada, nakon bijega Ashrafa Ghanija u egzil, predstavlja kao legitimni lider Afganistana, no to iz dana u dan djeluje kao sve veća tlapnja.

U svom prvom razgovoru za medije od pada Kabula 32-godišnji Massoud prošlog je tjedna za Telegraph rekao kako će se njegove okružene snage "boriti do posljednjeg daha". No, njegov najbliži suradnik koji je poželio ostati anoniman rekao je sada za isti britanski list kako je to ipak daleko od istine te da Massoud samo traži način kako da časno kapitulira, bez poniženja.

- Panjšir se ne može boriti s talibanima, oni su prejaka sila. Ovo nisu osamdesete, a talibani su već dobili i mnogo teže bitke - rekao je. Prijetnju je uputio i talibanski glasnogovornik Zabihullah Mujahid koji je na društvenim mrežama objavio da je "neprijatelj u Panjširu pod opsadom".

Prema obavještajnim izvorima, stotine talibanskih boraca kreću se prema Panjširu. Dobro su naoružani i opremljeni borbenim vozilima.

Ipak, na skupu duhovnih vođa u Kabulu Mujahid je rekao kako se u regiji ne vode aktivne borbe te da talibani traže mirno rješenje problema.

Massoudov otac Ahmed Shah Massoud borio se osamdesetih protiv Sovjeta, pružao otpor talibanima devedesetih, a onda je ubijen dva dana prije Al Qaidinog napada na SAD 11. rujna 2001.. S obzirom na njegovu reputaciju, pad Panjšira bio bi krajnje ponižavajući za sina, ali i velika pobjeda talibana.

- Bila bi to velika simbolička pobjeda, s obzirom na to tko je Massoudov otac - kaže sugovornik Telegrapha.

image
Ahmad Massoud
Joel Saget/AFP

Stoga mladi Massoud traži način da iz neravnopravne bitke pokuša izaći čista obraza, te pokušava postići sporazum o predaji koji bi uključivao da talibanske snage ne ulaze u Panjšir, no teško je vjerovati da će oni na takav scenarij pristati. Izgube li talibani strpljenje u pregovorima, Massoud će teško zadržati masivnu vojnu snagu koja ga okružuje.

Dodatni je problem što su Afganistanci zasićeni 20-godišnjim ratom i malo tko ima volje uhvatiti se oružja i braniti domovinu.

- Stoga ništa ne ide u prilog obranjivosti Panjšira. Položaji možda mogu izdržati dva, najviše tri mjeseca, a onda dolazi zima - upozorava Telegraphov sugovornik.

U očajničkom pokušaju da zaustave talibansku ofenzivu panjširske su snage poslale delegaciju u Pakistan na pregovore. No, talibani nisu bili voljni razgovarati.

- Svjesni su da nemaju o čemu pričati s neravnopravnim sugovornikom kojeg su okružili i mogu zauzeti kad god im se to prohtije, zaključio je Massoudov suradnik.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 18:02