ZADNJE UPORIŠTE

Pogledajte obuku protutalibanskog pokreta otpora: ‘Spremni smo odgovoriti na bilo koju vrstu napada!‘

Glasnogovornik paravojske u Panjširu najavio je da se pripremaju na dugoročan sukob, ali i pregovore s novom vlašću u Afganistanu
Paravojne snage pripremaju se na dugoročan sukob s talibanima
 Ahmad Sahel Arman/Afp/Profimedia

Posljednja vojna snaga koja se odupire talibanskoj vlasti nastavila je s obukom svih pridošlica koji su pobjegli iz drugih dijelova Afganistana.

Između ostalih, u taj su dio zemlje, koji je dobro zaštićen planinskim lancima, stigli i bivši potpredsjednik Afganistana Amrullah Saleh te posljednji ministar obrane Bismillah Khan Mohammadi. Amrullah Saleh na svom se računu na Twitteru sad naziva vršiteljem dužnosti predsjednika zemlje.

Paravojnim snagama otpora zapovijeda Ahmad Masud, sin Ahmada Šaha Masuda, jednog od najupornijih vođa te pokrajine. Pod njegovim se vodstvom Panjšir obranio i od sovjetske okupacije i od talibanske vlasti nakon građanskog rata u zemlji. Iako je i on imao konzervativne stavove, nije vjerovao u šerijatski zakon, već određene demokratske institucije. Naginjao je ujedinjenom Afganistanu bez podjela, iako mu se spočitavaju i teški zločini za vrijeme borbi.

Pretpostavlja se da ga je 2001. godine smaknula Al-Kaida, u znak zahvalnosti talibanima koji su omogućili Osami bin Ladenu skrivanje u njihovoj zemlji.

Ahmud Masud mlađi poručio je talibanima kako im neće predati zemlju, već je pozvao na uspostavljanje "vlade nacionalnog jedinstva", u kojoj bi talibani imali svoje mjesto za stolom.

Glasnogovornik Masuda, odnosno Nacionalne fronte otpora, Ali Maisam Nazary u intervjuu je kazao da se spremaju na dugoročan konflikt, ali i pregovore s talibanima. Na društvenim mrežama redovito komuniciraju svoje vrijednosti i ideje o političkom ustrojstvu.

"Uvijek smo željeli mir, a ne rat i napravit ćemo sve što je u našoj moći kako bismo uspostavili miran Afganistan. Ipak, nemojte misliti kako je ova želja znak slabosti. Spremni smo odgovoriti na bilo koju vrstu napada i obraniti se. O tome svjedoči naš 40-godišnji uspjeh", napisao je u tvitu Nazary.

Nacionalna fronta otpora zatražila je i pomoć Zapada.

Hoće li Panjshir pasti pod talibane?

U ponedjeljak su talibani tvrdili da su zauzeli tri područja doline Panjshir, , a glasnogovornik talibana Zabihullah Mudžahid napisao je na Twitteru da su "okruzi Banu, Bel Hisar i De Salah potpuno očišćeni od zla".

Tijekom vikenda, talibani su premjestili pojačanje u regiju, pozivajući Sjeverni savez i njezinog vođu na predaju.

"Mudžahidi iz država Badakhshan, Takhar i Baghlan sada su smješteni na vratima Panjshira", rekao je Zabihullah.

On je demantirao Salehovu tvrdnju da je strateški prolaz Salang blokiran, rekavši da je otvoren i da je "neprijatelj pod opsadom države".

Glasnogovornik talibana također je rekao: "Islamski emirat nastoji mirno riješiti krizu".

Drugi glasnogovornik talibana, Suhail Shaheen, rekao je: "Osvajanje Panjshira silom bit će posljednja opcija jer je to protiv naše politike. Potrudit ćemo se da ne idemo tim putem."

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 02:23