MISTERIOZNA LIKVIDACIJA

FSB identificirao drugog osumnjičemnika za atentat na Duginovu, mediji ga pokopali: ‘Ljubitelj piva zaluđen seksom‘

‘Ciganenkov je još jedan član ukrajinske diverzantsko-terorističke skupine‘, poručuju iz FSB-a

Bogdan Ciganenkov

 Ria/

Rusija je identificirala drugog ukrajinskog ‘osumnjičenika‘ za ubojstvo kćeri Aleksandra Dugina, a moskovski mediji ga prikazuju kao ‘ljubitelja piva zaluđenog seksom‘.

Ruska obavještajna služba (FSB) tvrdi je da je Bogdan Ciganenkov pomogao pripremiti ubojstvo Darije Duginove, kćeri ruskog nacionalističkog ideologa, kojeg neki na Zapadu opisuju kao ‘Putinov mozak‘.

FSB tereti Ciganenkova da je glavnoj ‘osumnjičenoj‘, Nataliji Vovk Šaban, dao lažnu osobnu iskaznicu i lažne registarske pločice te joj pomogao sastaviti eksplozivnu napravu koja je bila podmetnuta u automobil Darije Duginove.

- Utvrđeno je da je ubojstvo Dugine, zajedno s Vovk, u Moskvi pripremao još jedan član ukrajinske diverzantsko-terorističke skupine - poručili su iz FSB-a u priopćenju u ponedjeljak, prenosi ruski državni medij TASS.

- Ciganenkov je državljanin Ukrajine rođen 1978., koji je stigao u Rusiju u tranzitu kroz Estoniju 30. srpnja 2022. i napustio je teritorij Rusije dan prije izvršenja atentata na Duginovu - priopćili su iz FSB-a.

Nakon ovog priopćenja FSB-a, ruski mediji dali su se ‘na posao‘.

Član ukrajinske diverzantsko-terorističke skupine

Tako ga je Moskovsky Komsomolets, Putinu naklonjen tabloid, proglasio ‘seksualnim ovisnikom‘, napisavši da su njegovi profili na društvenim mrežama sadržavali ‘mnoge stranice i video zapise s erotskim prizvukom, koji ponekad graniče s pornografijom.‘

Ruska državna novinska agencija RIA objavila je slike Ciganenkova kako pozira obučen poput gusara, nazivajući ga ‘članom ukrajinske diverzantsko-terorističke skupine‘.

RIA piše da je koristio pseudonim na internetu i objavio ‘brojne kolaže, uključujući statuse poput ‘‘Instruktor seksa‘‘, "Ljubitelj piva" i "Uzmi sve od Pepsija" (gdje se boca Pepsija koristi za konzumaciju hašiša), prenosi Daily Beast.

Duginova, 29-godišnja komentatorica na nacionalističkom ruskom TV kanalu, poginula je kada je eksplozivna naprava na daljinsko upravljanje postavljena pod njezin SUV eksplodirala u noći 20. kolovoza dok se vozila u predgrađu Moskve.

I ona i njezin otac, filozof, pisac i politički teoretičar, gorljivo su podržali odluku ruskog predsjednika Vladimira Putina da pošalje vojsku u Ukrajinu.

Ukrajinski i zapadni dužnosnici, kao i niz istaknutih ruskih komentatora, vjeruju da su eksplozivnu napravu vjerojatno postavili agenti lojalni Putinu nakon što je Dugin kritizirao ruskog predsjednika u javnoj objavi na Telegramu.

Međutim, kako je invazija Vladimira Putina na Ukrajinu ušla u šesti mjesec, Moskva je brzo uprla prstom u Kijev.

Sporne tablice

Iz FSB-a su poručili da su ubojstvo Darije Duginove ‘pripremile i počinile ukrajinske specijalne službe‘ i optužile Vovk da je izvršila atentat, a zatim pobjegla u Estoniju.

Vovk je, prema FSB-u, u Rusiju stigla u srpnju s 12-godišnjom kćeri i unajmila stan u zgradi u kojoj je Duginova živjela kako bi je pratila.

FSB tvrdi da su Vovk i njezina kći bile na nacionalističkom festivalu na kojem su Dugin i njegova kći bili neposredno prije ubojstva.

U ponedjeljak su poručili da je Ciganenkov dao Vovk kazahstanske registarske tablice i kazahstanske osobne dokumente koji pripadaju stvarnoj osobi po imenu Julija Zaiko.

Nisu ponudili nikakve detalje o tome kako je Vovk došla do drugih tablica i jesu li i one lažne.

Kijev je oštro zanijekao bilo kakvu umiješanost u smrt Darije Duginove, a estonske vlasti rekle su da nisu primile nikakve službene zahtjeve ili upite od Rusije u vezi s Vovk.

Kritika Putina

Većina međunarodnih promatrača i dalje je uvjerena da su atentat zapravo izvršili ruski agenti koji su željeli ušutkati oca žrtve nakon javnih kritika Putina i objave na Telegramu u kojoj je napisao da je rat u Ukrajini sada važniji od Putinovog predsjedništva.

Dugin je tvrdio da rat i ‘očajnički otpor atlantsko-nacističkog režima u Kijevu‘ zahtijevaju od Rusije ‘unutarnje transformacije‘.

Analitičarka Jekaterina Šulman kaže da se izljev bijesa među prokremljskim komentatorima kao odgovor na atentat Darije Duginove čini sumnjivim: ‘Reakcija je bila trenutna. Izgleda kao da su čekali da se ovako nešto dogodi.‘

Šulman je dodala da bi ubojstvo ‘moglo biti iskorišteno za podizanje javnog bijesa u zemlji kako bi se opravdale još aktivnije represivne akcije države‘.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
08. svibanj 2024 16:48