SASTANAK U HAVANI

Brazil će obnoviti trgovinske i političke veze s Kubom: ‘Želimo da to bude velilko prijateljstvo!‘

Odnosi Kube i Brazila pogoršali su se pod prethodnim desnim predsjednikom Brazila Jairom Bolsonarom

Kubanski predsjednik Miguel Diaz-Canel i Celso Amorim, savjetnik brazilskog predsjednika Luisa Inacia Lule da Silve

 Handout/Afp

Brazil namjerava obnoviti trgovinske i političke veze s Kubom, rekao je u petak bliski suradnik za vanjsku politiku brazilskog predsjednika Luiza Inacia Lula da Silve nakon sastanka s kubanskim predsjednikom Miguelom Diaz-Canelom u Havani.

Odnosi Kube i Brazila bili su jaki dok je Brazilom vladala Lulina ljevičarska Radnička stranka od 2003. do 2016., a pogoršali su se pod prethodnim desnim predsjednikom Brazila Jairom Bolsonarom.

Brazil je 2019., u prvoj godini Bolsonarova mandata, po prvi puta glasao protiv godišnje rezolucije UN-a kojom se osuđuje ekonomski embargo SAD-a protiv Kube kojom vladaju komunisti.

"Želimo da odnos između Brazila i Kube bude veliko prijateljstvo", kazao je Lulin savjetnik Celso Amorim u Havani.

"To će pridonijeti miru u našoj regiji, a to je najveći cilj diplomacije, uz gospodarski rast", rekao je Amorim koji je ranije bio i ministar vanjskih poslova Brazila.

Amorim je također rekao da će skupine zdravstvenih stručnjaka i predstavnika brazilskog poljoprivrednog sektora uskoro otputovati na Kubu.

Kuba je bila ključni dio brazilskog programa "Više liječnika", inicijative pokrenute 2013. u sklopu koje su se regrutirali strani liječnici uglavnom za rad u zabačenim područjima zemlje.

Bolsonaro je bio kritičar programa i zaustavio ga je kada je došao na vlast, što je odluka koja je dovela do napetosti s kubanskom vladom.

Lula i Diaz-Canel već su razgovarali u lipnju u Parizu, a kubanski je čelnik taj sastanak opisao kao "bratski".

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. travanj 2024 01:18