KANAĐANI U ČUDU

Bili su zemlja s najviše snijega, a sada se pitaju gdje je nestao bijeli Božić: ‘Još uvijek vidim travu...‘

Oko 75 posto Kanađana obično ima bijeli Božić, a sada je udio blizu nule

Halifax, Kanada

 Darren Calabrese/Zuma Press/Profimedia/Darren Calabrese/zuma Press/profimedia

Diljem Kanade, ogromne zemlje poznate po oštrim zimama i velikim količinama snijega, ljudi će se ovog Božića probuditi s jednostavnom mišlju: gdje je snijeg?

Naime, nema ga baš puno. Od obale do obale, od sjevera do juga, dijelovi zemlje koji su se trebali pretvoriti u led ledeni zapravo su zeleni i smeđi.

"Pratim vremensku prognozu 55 godina i nikada nisam vidio zimu kao ovogodišnjeg službenog prvog dana zime", rekao je David Phillips, iskusni klimatolog u saveznom ministarstvu okoliša.

"Ne izgleda kao zima, ne osjeća se kao zima, a ipak je zima. Mislim da je to za mene šok", dodao je.

Oko 75 posto Kanađana obično ima bijeli Božić, a sada je udio blizu nule.

Zime su obično najteže u pokrajinama koje nemaju izlaz na more kao što je Alberta, gdje često bude snijega i više od pet mjeseci.

No, u petak je u glavnom gradu Alberte Edmontonu zabilježena visoka temperatura od 7 stupnjeva Celzija, dok je prošle godine zabilježeno u tom razdoblju -28 stupnjeva Celzija.

Dalje prema istoku u pokrajini Manitoba, ugodno vrijeme čak utječe i na grad Winnipeg, koji je tradicionalno toliko hladan u ovo doba godine da ga mještani zovu Winterpeg.

"Stvarno je blago, gotovo da nema snijega", rekla je Lynn Stadnyk koja živi u Winnipegu, ističući da još uvijek može vidjeti travu u susjedovom dvorištu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 14:29