VLADA SUPERANTICIKLONA

Mali Vakula objavio prognozu za blagdane: ‘Volite zimu, želite bijeli Božić? Imam loše vijesti...‘

Nedjelja je od ranih jutarnjih sati nagovijestila dolazak "superanticiklone"

Ivan Šolić poznatiji pod nadimkom Mali Vakula bavi se iz hobija meterologijom, vrlo je uspješan i cijenjen

 Paun Paunovic/Cropix

Bura koja je obilježila subotu neće ostati upamćena u meteorološkim kuloarima po svojim vrijednostima, ali, nažalost, hoće po velikoj tragediji koja je zadesila Cetinsku krajinu, kada je zbog naleta vjetra kamen s oronule stare kuće u Sinju teško ozlijedio nedužnu djevojčicu, piše Ivan Šolić za Slobodnu Dalmaciju.

Djevojčici Marti želimo da se brzo oporavi i što prije vrati u zagrljaj svojih roditelja te da bezbrižno provodi svoje djetinjstvo, baš kao i ostala djeca u viteškom gradu.

‘Superanticiklona na djelu‘ - mini proljeće u Dalmaciji

Nedjelja je, baš kako smo i najavili, od ranih jutarnjih sati nagovijestila dolazak "superanticiklone" (kako su je nazvali naši susjedi Talijani). Ciklona koja je uzrokovala olujnu buru na našem području, spomenimo kao zanimljivost, u dijelovima Makedonije i Grčke donijela je obilan snijeg.

Slaba je to utjeha za snjegoljupce u našoj domovini, uskoro će božićni praznici, a pogled na službeno izmjerene visine snijega na stranici DHMZ-a je otužan, tek "mršavih" dva centimetra na Zavižanu, do zaključenja ovog teksta.

Za ljubitelje snijega i zime, nažalost, nemamo dobrih vijesti, superanticiklona će još koji dan ostati "usidrena" nad Europom, nakon čega će se povući nad Atlantski ocean i s te pozicije indirektno utjecati na vrijeme na našem području, zadržavajući hladnu zračnu masu, za sada, na sigurnoj udaljenosti.

Dok će se hladnoća u idućim danima "držati" svojega prirodnog areala, Skandinavije i Baltika, Dalmaciju će grijati (pomalo nestvarnih) 16 °C, što će stvoriti pravi mini proljetni ugođaj, nasuprot božićnome, koji mnogi, za sada bezuspješno, iščekuju. Fritule, kuhano vino, kobasice... i 16 °C, ne idu baš jedno uz drugo, zar ne? O.a., superanticiklona je "strpala" zimu u stražnji džep, baš kao Uremović sinoć Petkovića u vječitom derbiju...

Meteoalarm na godišnjem odmoru

Od srijede će na obzoru biti sve više visoke i srednje, bezopasne naoblake, a prema petku i niske, pa bi povremeno moglo biti i slabe kiše, ali više kao zanimljivost negoli kao ozbiljan meteorološki podatak. (Dugoročno gledajući, čini se kako ozbiljnijih oborina neće biti ni u nastavku prosinca.)

Prevladavat će promjenjivo vrijeme, izmjenjivat će se sunčana i oblačna razdoblja, a ozbiljnijih meteoroloških uzbuđenja neće biti ni u drugoj polovini tjedna. Stoga slobodno možemo zaključiti kako će ovaj tjedan popularni servis upozorenja DHMZ-a Meteoalarm koristiti godišnji odmor.

Maksimalne temperature zraka će u drugoj polovini tjedna malo pasti, ali "sigurne" dvoznamenkaste temperature zadržat će se posvuda uz obalu i na otocima, a ugodno i povoljno za radove na otvorenome prevladavat će i u Zagori. U srijedu će puhati slab istočnjak i jugo, a u četvrtak slaba bura.

Biometeorološke prilike će biti povoljne, osobito početkom tjedna i za lošu volju nećete moći tražiti krivca u vremenu. Zima klimatološki počinje 21. prosinca i ama baš ništa neće na to upućivati u idućim danima, piše Ivan Šolić za Slobodnu Dalmaciju.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
08. svibanj 2024 19:46