SVEČANOST U NORMANDIJI

Biden na obilježavanju Dana D današnje diktatore i autokrate usporedio s nacističkom Njemačkom

Biden je pozvao na obranu slobode, a zapadne sile da stanu uz Ukrajinu u njenoj borbi protiv Rusije

Joe Biden

 SAUL LOEB/AFP

Američki predsjednik Joe Biden u petak je u govoru u Normandiji u okviru obilježavanja 80. obljetnice Dana D usporedio prijetnju koju je tada predstavljala nacistička Njemačka s onom koju za današnji svijet predstavljaju diktatori i autoritarnost.

Svrha Bidenovog drugog govora u Normandiji, gdje boravi drugi dan, bila je ojačati podršku za Ukrajinu, no također i, kako se smatra, osuditi izolacionističke sklonosti Donalda Trumpa, suparnika na predsjedničkim izborima 5. studenog.

Biden je pozvao Amerikance da se prisjete rendžera čije je junaštvo na Dan D pomoglo zajamčiti uspjeh invazije.

"Danas se okupljamo ovdje ne samo kako bismo odali počast onima koji su pokazali izvanrednu hrabrost tog dana, 6. lipnja 1944., već kako bismo slušali jeku njihovih glasova. Kako bismo ih čuli. Ne traže od nas da se popnemo na ove litice. Traže od nas da ostanemo vjerni onome što Amerika predstavlja", poručio je Biden.

Rendžeri, elitne postrojbe američke vojske, 6. lipnja 1944. su se pod paljbom uspeli na 30 metara visoke litice nad plažom Omaha te zauzeli njemačke topove koji su mogli pucati na američke vojnike koji su pristizali na Omahu i obližnju plažu Utah.

Biden je kao lokaciju za svoj govor odabrao Pointe du Hoc, gdje je njegov republikanski prethodnik Ronald Reagan obilježio godišnjicu Dana D prije 40 godina. Reagan je tada rekao da "vrijedi umrijeti" za demokraciju te je naglasio želju Amerike za mirom u posljednjim godinama hladnog rata.

Bidenov cilj je bio prikazati "nit" od Drugog svjetskog rata, preko hladnog rata i uspostavljanja NATO saveza, do trenutnog rata Rusije protiv Ukrajine, rekao je savjetnik Bijele kuće za nacionalnu sigurnost Jake Sullivan.

Biden je u petodnevnom posjetu Francuskoj, što predstavlja rijedak odlazak u inozemstvo u izbornoj godini u kojoj se suočava s tijesnom utrkom protiv bivšeg predsjednika Trumpa, republikanca koji je zaprijetio da će svoj drugi četverogodišnji mandat iskoristiti kako bi kaznio političke suparnike, deportirati imigrante i izmijeniti globalne saveze.

Trump je kritizirao troškove podupiranja Ukrajine nakon ruske invazije, predložio je više tarife u sklopu politike "America First" te u pitanje doveo višedesetljetnu američku predanost NATO-u, rekavši da europske članice ne doprinose onoliko koliko bi trebale.

Biden je u četvrtak pozvao na obranu slobode, a zapadne sile da stanu uz Ukrajinu u njenoj borbi protiv Rusije.

Obljetnica Dana D i okolni događaji su dio Bidenovih predsjedničkih dužnosti, a ne predizborne kampanje, no pružili su mu priliku da pokaže razlike između sebe i Trumpa, ocjenjuje Reuters.

Biden, koji je sa svojom 81 godinom najstariji američki predsjednik ikada, nastoji ukloniti zabrinutost o svojoj dobi usredotočujući se na moguće posljedice drugog mandata 77-godišnjeg Trumpa.

Demokratski predsjednik je Trumpa, čiji su pristaše upale u američki Kapitol nakon što je republikanac odbio priznati svoj poraz na izborima 2020., opisao kao prijetnju za američku demokraciju.

Desničarske stranke u međuvremenu osvajaju sve veću podršku u Europi, a ruski predsjednik Vladimir Putin je u srijedu rekao da bi mogao rasporediti konvencionalne balističke rakete koje bi mogle doći do Sjedinjenih Američkih Država ili njihovih saveznika dopuste li Ukrajini da zapadnim dalekometnim oružjem napada ciljeve dublje u Rusiji.

Biden se sastao s veteranima Drugog svjetskog rata u Normandiji u četvrtak, a u petak će imati susret s ukrajinskim kolegom Volodimirom Zelenskim.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
07. lipanj 2024 18:57