KROV NAD GLAVOM

Azerbajdžan: Sinčić Hajdar vlasnik nekretnina vrijednih 44 milijuna dolara

Dvije kćeri, Lejla i Arza, imaju nekretnine vrijedne 30 milijuna američkih dolara
 Reuters

DUBAI - Priča o Hajdaru Alijevu nije bitno drukčija od drugih u trenutku raspada Sovjetskog Saveza. Taj bivši agent sovjetske tajne službe KGB uspinjao se polagano po stranačkim linijama i unatoč tome što su ga pokušali maknuti s vlasti, on je svoju priliku čekao. I ona je nastupila 1993., kad je u Azerbajdžanu izbila politička kriza, a on se ponudio da djeluje kao spasitelj i preuzeo je vlast koju sljedećih deset godina nije ispuštao iz ruku.

Važni SAD-u i Rusiji

No, Hajdar je prije svega bio dobar otac pa mu je na umu bilo da mora osigurati što bolji život svojem sinu Ilhamu.

A gdje bi to njemu bilo bolje nego na čelu Azerbajdžana? I kad je Hajdar 2003. godine umro, Ilham je preuzeo vlast, kako je to već uobičajeno u modernim, navodno demokratskim dinastijama. Zemlja je bogata energentima, važna i Rusiji i SAD-u, ima dobre odnose s Turskom pa je Hajdar mogao na miru vladati kao i drugi satrapi bivših sovjetskih azijskih republika, a nije teže ni Ilhamu.

No, i on je prije svega dobar otac koji se odlučio pobrinuti za svoju djecu. Tako je Washington Post otkrio da je vlasnik skupih nekretnina u luksuznom Dubaiju nitko drugi nego Hajdar Alijev (ali, ovaj put jasno ne preminuli otac, već 12-godišnji sin sadašnjeg predsjednika).

10.000 godina rada

Prema informacijama do kojih je došao američki ugledni dnevni list, mlađahni Hajdar upisan je kao vlasnik nekretnina vrijednih oko 44 milijuna dolara.

I ne bi to bio neki poseban problem da nije riječ o novcu za koji bi prosječni stanovnik Azerbajdžana trebao raditi 10.000 (tisuća) godina!

Netko bi sada mogao pomisliti da je ipak riječ o predsjedniku jedne naftom bogate države koji bi si tako nešto mogao priuštiti. I prevario bi se: Ilham službeno godišnje zarađuje oko 228.000 dolara.

Slučajno isto prezime

Da priča bude još zanimljivija, novinari WP-a su još malo vršljali po popisima nekretnina u Dubaiju i naišli da se kao vlasnice pojavljuju i Lejla i Arzu Alijeva, koje nose isto ime kao i dvije kćeri predsjednika Azerbajdžana. One bi imale u vlasništvu nekretnine vrijedne oko 30 milijuna eura. Inače, Azerbajdžan se na svjetskom popisu korumpiranih zemalja plasirao na 143. mjesto od ukupno 180 zemalja za koje se mjeri indeks korupcije.

Jedan od suradnika obitelji Alijev je pak za WP izjavio kako se ne bi čudio da je cijeli slučaj obično podmetanje. - Meni je čudno da bi oni tako kupovali. Vjerojatnije je da su nekretnine kupili i stavili ih pod ime predsjednikova sina kako bi osramotili cijelu obitelj - rekao je novinarima WP-a.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. svibanj 2024 02:33