UZLET DESNICE

Geert Wilders: Za njega je Kur’an isti kao i Mein Kampf

Nizozemski je desničar izašao na lokalne izbore u samo dva grada i ostvario velik uspjeh
 AFP

ZAGREB - Geert Wilders nakon posljednjeg, današnjeg, ispitivanja javnog mnijenja u Nizozemskoj može biti vrlo zadovoljan: prema toj bi anketi njegova Stranka sloboda (PVV) osvojila najveći broj zastupničkih mjesta, čak 27.

To je zabrinjavajuća informacija ako se zna da je riječ o radikalnom političaru, islamofobu i ksenofobu, osobi koja smatra da treba zaustaviti priljev ljudi iz islamskih zemalja u Europu i autoru filma “Fitna” u kojem se islamska sveta knjiga Kur’an uspoređuje s “Mein Kampfom” nacističkog vođe Adolfa Hiltlera.

Ušao u Britaniju

Iako mu je u Veliku Britaniju bio zabranjen ulazak zbog radikalnih stavova, Wilders je uspio sudski izboriti pravo ulaska te je krajem prošlog tjedna konačno uspio doći u London kako bi prikazao svoj film u gornjem domu britanskog parlamenta, na poziv lorda Malcoma Pearsona, predsjednika UKIP-a, desne euroskeptične britanske stranke.- Islamizam i demokracija su nespojivi. Što više islamizma imamo, to ćemo više gubiti slobodu i protiv toga se treba boriti - izjavio je tom prigodom Wilders.





Prelijevanje trenda

Prema njegovim riječima, muslimanski prorok Muhamed je “divljak”, a predstavnicima UKIP-a, koji dijele dobar dio njegovih stavova, izjavio je kako je “dosta islama u Europi”, dodajući da misli kako je “islam nasilna religija”.

Zbog svih tih stavova te protivljenja daljnjem proširenju Europske Unije, sve više europskih vlada sa zabrinutošću gleda na mogućnost da Wilders uđe u nizozemsku vladu. Naime, na nedavnim je lokalnim izborima PVV svoje kandidate imao u samo dva grada: u Almereu je osvojio prvo mjesto, a u Den Haagu drugo.

No, europske vlade još više zabrinjava moguće prelijevanje trenda iz Nizozemske na ostale zemlje u Europi, posebno na prostor srednje i istočne Europe. Naime, zemlje poput Mađarske i Slovačke snažno su uzdrmane globalnom ekonomskom krizom pa je moguće da se na valu nezadovoljstva javnost još jače okrene radikalnim strankama.

Svi gledaju Poljsku

Obje te zemlje stoje pred parlamentarnim izborima, a radikalne stranke su već na izborima za Europski parlament ostvarile znatan uspjeh.

Sve će oči biti uperene i u Poljsku gdje se ove godine čekuju predsjednički izbori. Budući da je popularni premijer Donald Tusk rekao da se neće kandidirati, postoji velika opasnost da na vlasti ostane Lech Kaczynski, trenutačni radikalni predsjednik.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
01. lipanj 2024 11:46